Честит 24 май, българи!

Честит да ни е 24 май, Денят на българската писменост, просвета и култура!

Този ден е един от малкото, които ни обединяват и ако ние носим дъха му у себе си винаги, ще бъдем много по-единни и успешни като народ! Защото българската писменост, която и променила хода на европейската история е само наше дело, постигнато и защитено със силата на духа и вярата!

Празникът на Кирил и Методий започва да се чества още на 11 май 1851г. в Пловдив, когато българският писател и езиковед Найден Геров организира първото официално честване. То се провежда в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Пловдив. 11-ти май не е била случайно избрана дата. Това е бил общият църковен празник на двамата светии.
През следващата 1852 година  Неофит Бозвели описва за първи път във възрожденска литература известие за празнуването на Кирил и Методий на 11 май.
През 1857 г. празникът на „светите братя“ е почетен в Цариград в българската църква „Св. Стефан“.
През следващата година в Пловдив учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методи, а празникът се отбелязва с тържествена служба в църквата „Света Богородица“. След това честванията започват постепенно и в Шумен, Лом и Скопие (от 1860 г.).
От 1863 г. пък 11ти май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. Сава Филаретов бил организаторът на празника в София.
След Освобождението денят на Кирил и Методий започва масово да се отбелязва в цялата страна като израз на радостта от свободата.
Днес честваме този ден на 24 май. Това е така, защото първата дата е по Юлианският календар, а втората по Григорианския. След 1916г. се променя не само датата на този празник. Църквата продължава да почита двама равноапостоли на 11-ти май, а държавата на 24-ти май по официалния държавен календар. Така денят на светите братя Кирил и Методий от църковен става официално народен празник.
Още от времето на създаването на българската азбука през 9. век, българските книжовници и азбукрчета знаят и вярват, че тя е свещена. Защото са разбирали добре нейното закодирано послание.
Какво всъщност осначава “Азъ, Буки, Ведя, Глаголати…”? В превод от старобългарски АЗЪ означава памет. Освен това на древния ни език “алем” означава първи, а “ан” означава бог и небе. Така в българската азбука Кирил, Методий и по-късно Климент поставят на челно място буквата А (АЗ) като символ на начало и самосъзнание. Всяка следваща буква е взета от началото на конкретна дума и четени последователно те образуват смислен текст, скрито послание на светите братя към народа, който ще се ползва от тяхното творение, давайки му да разбере защо са нужни буквите, какъв е техния смисъл и накъде ще ги поведе родното слово.
Първите азбукарчета заучавали новата азбука в текстовия ѝ вариант и макар че отдавна сме го забравили, той още пази своя сакрален смисъл: “Аз буки, веди глаголи! Добро ест живети дзело земля! Иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! Ук, фрът, хер! От! Ща чръв! Ци ша! еръ, ер, ери! Ет! Ен он! Йен йон! Юс! Ят!”.
Преведена на съвременен български език тази уникална азбука звучи така: “Помни буквите, учи да говориш! Добре е да живееш здраво на земята! Защото както хора мислите, наша е тя опора. Изричай словото твърдо (вярно)! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея (злото)! Покорявай висотите! Ти мъж, ти юноша, вие хора! Човеко, с ум и разум! Във вярна посока и с ясно съзнание! Напред! Слава!“
Честит празник! Напрад! Слава!
Българите в Кипър по традиция отбелязваме този празник с дни на българската култура на острова, в рамките на които се организират различни културни събития и срещи с български творци. През изминалия уикенд в Лимасол се проведоха няколко такива събития. На 20 май сдружение “Българи зад граница” и Български културен център “Възраждене”- Лимасол организираха среща с младия български писател Боян Боев.
С празнични концерти на 21 и 22 май бяха отбелязани и две значими годишнини – 25 години от създаването на първото българско училище в Кипър – “Св. Климент Охридски” и 10 години от създаването на училище “Паисий Хилендарски” в Лимасол.
На концерта, организиран на 21 май от училище “Св. Климент Охридски” и Българския културен център “Възраждане” гости изпълнители бяха Даниел Спасов, Екатерина Савва, детски със
тави към българските училища, танцов ансамбъл “Българи”
На 22 май в центъра на Лимасол учлище “Паисий Хилендарски” отбеляза своята 10-годишнина, 300- годишнината от рождението на Паисий и 260 години от написването на “История славянобългарска” с концер, в който се включиха различни български училище от други градове на острова.
Училище “Всил Левски” в Дали представи своя проект, осъществен от учениците по повод празника – “Млад Преводач”
В днешния ден училище “Никола Вапцаров” в Никозия отбеляза празника с тържествен концерт на своите ученици в зала “Кастелиотиса” и изпращане на първокласниците и абитуриентите си.
За онези, които искат и днес да се потопят в атмосверата на празника, могат да го направят като посетят празничния концерт на българското училище “Народни будители”. Организаторите отправят покана към всички българи на острова с обещанието за едно незабравимо празнично изживяване.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*