Честит празник, Будители в Кипър

Отново е 1-ви ноември и сънародниците ни по цял свят отдават своята почит пред делото на хилядите български будители, в миналото и днес.

За българите в Кипър е нормален работен ден, без фанфари и гръмки речи, без знамена, грамоти и отличия. Но всеки работещ в областта на образованието, литературата, изкуството, днес празнува!

Преди 20 години тези хора се брояха на пръсти, неколцина поети, писатели, художници, артисти…  Днес никой не знае броя им – български учители, творци, хора на словото, повечето познати на общността ни. Имаме с какво да се гордеем в Кипър. Единадесет български училища; няколко стотин са учениците в тях, все повече българи питат не само за българските училища на острова, вече се търсят и детски градини с български език; разширяват се преките контакти с българските университети. Защо да не помечтаем и за един наш български университет на острова, със сигурност ще се намерят желаещи да продължат образованието си в него или придобият втора/трета специалност. Кой знае, някой ден може и това да стане…

Благодарим Ви, български Будители в Кипър!

Скъпи сънародници, не спирайте да мечтаете, творите, градите! Няма значение дали вашият труд е признат или подобаващо оценен! Важното е, че работите с любов, плам и с ясното съзнание, че сте полезни на обществото и общността ни!

Честит празник!

Ева Иванова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*