Честит Димитровден

Честит Имен ден на всички празнуващи днес!

Днес българската Православна църква почита паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец – в разговорната реч празникът се нарича Димитровден.

На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана и Мита.

 

Св. Великомъченик Димитрий Мироточец е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди още да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Според легендите св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. “Дойде ли Димитровден, идва и снегът” – казват българите.

Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата година: ако месечината е пълна – пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Характерно е и гадаене по първия гост, стъпил в дома, добър и заможен ли е гостът, такава ще е и годината.

Честит Имен ден на всички празнуващи днес!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*