Честит Ден на народните будители! Честит празник на училище „Народни будители“ в Паралимни!

„Денят на народните будители е ден за почит на предците ни будители – книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало.  Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля. И ние съзнаваме, изпълнени с почит към духовния подвиг на народните будители, че е наш дълг да поддържаме и предаваме техния огън сега и в бъдеще, в името на поколенията след нас.”  Това отбеляза в словото си училищният ръководител на БУ “Народни будители” г-жа Живка Милова в събота по време на официалното отбелязване на патронния празник на училището, което се проведе в събота, 28 октомври в препълнената зала на техническото училище в Паралимни . „За нас тази година празникът е още по-специален, не просто защото училището ни носи името „Народни будители“. Тази година нашият патронен празник е юбилеен – празнуваме го за 15-та поредна година и сме изключително горди от този факт. “, допълни г-жа Живка Милова.

Учители и ученици бяха подготвили специална програма, включваща освен песни, танци и стихотворения за празника, и кратка драматизация по откъс от главата „Радини вълнения“ от романа „Под игото“ на Иван Вазов, за което получиха заслужени овации от пълната зала. Градуса на настроението вдигнаха учениците от групата по народни танци с ръководител г-жа Кристи Петрова. Силният финал на програмата, която по традиция завърши с изпълнение на „Песен за народните будители“ развълнува до сълзи цялата зала.

Гости на юбилейния патронен празник бяха представители на институции, сдружения и училища от целия остров: г-н Олег Кабакчиев, аташе в посолството на Република България в Кипър, г-н Калин Павлов – председател на Съюза на българите в Кипър, г-жа Лидия Стефанова – секретар на СБК, г-жа Радостина Жекова, членове на родителския съвет и ученици от БНУ „Азбукарче“ в Полис-Хрисохус, , членове на УС на сдружение „Българи зад граница“ – гр, Лимасол, бенефициент на БНУ „Паисий Хилендарски“. Културен клуб „Българче“ – Ларнака беше представен от своя ръководител – г-жа Анелия Христова, и г-н Тодор Здравков – ръководител на ансамбъл „Българи“. Всички те поднесоха поздрави на домакините за празника. Ученици от БУ “Азбукарче” бяха подготвили специален поздрав с песен, която изпълниха. Възпитаниците и учителите от Паралимни получиха поздрав от своите колеги и връстници от БНУ “Никола Вапцаров” – Никозия още сутринта в деня на празника, които им изпратиха видео послание за празника.  Поздравителен адрес до училище „Народни будители“ изпратиха и от Община Паралимни, дългогодишен и незаменим партньор в работата на училището, под чиито патронаж се провеждат всички събития през тази учебна година, които са посветени на юбилея. Самото отбелязване на 15-годишнината е планувано за края на месец април 2024 година, съобщават от Българска културна асоциация в Кипър „Атанас „Шабанов“ – бенефициент на БУ „Народни будители“

От началото на тази юбилейна учебна година в училище „Народни будители“ започват една интересна традиция – да отбелязват заедно с техния юбилей и други такива на български творци, културни и исторически събития. Така в края на септември в Паралимни беше отбелязана 110-годишнина на Съюза на българските писатели и 130-годишнината от рождението на Елисвета Багряна. Този празник организаторите свързаха със 145-одишнината от рождението на Ал. Божинов, основоположник на българската политическа карикатура. По повод неговата годишнина на празника беше представена изложбата от негови карикатури, поместени в книжката „Македония в карикатури“ през 1930 г., някои от които не са показвани до този момент. Изложбата беше предоставена от Фонд „Научни изследвания“  към МОН със съдействието на Центърът за българска култура в Кипър „Елисавета Багряна“. Нейни автори са проф. Ваня Добрева и проф. Боряна Бужашка, от УНИБИТ София, които се очаква да гостуват на училището в края на седмицата за закриване на изложбата.

След края на празничната програма домакините почерпиха с отбрани вина и мезета, с кулинарни изкушения от традиционната българска кухня, приготвени от всеотдайни родители на учениците.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*