Църква в български национален стил ще се строи в Кипър

Митрополитът на Тамасос и Оринис Исаиас, посланикът на Република България в Република Кипър г-н Любомир Тодоров и председателят на Съюза на българите в Кипър г-н Калин Павлов подписаха вчера, 9 февруари 2023 г., меморандум за сътрудничество за построяването на църква в български традиционен стил на територията на митрополията на Тамасос и Оринис, близо до столицата на Кипър Никозия.

Сътрудничеството между трите страни започва в началото на миналата година по идея на Съюза на българите в Кипър и в подкрепа на инициативата на Негово Високопреосвещенство митрополит Исаис и с активното съдействие и на посланика на Република България в Република Кипър г-н Любомир Тодоров

На срещата за подписването на меморандума присъстваха още заместник-председателят на Съюза на българите в Кипър г-жа Християна Славкова, председателят на общината, в землището на която се намира парцелът, определен за строителството на църквата, и представители на митрополията Тамасос и Оринис .

Средства за фонда за изграждане на българската църква в Кипър в размер на 100 000 лева са осигурени и от бюджета на България. Те ще бъдат изразходвани целево, по препоръка и под финансовия контрол на Дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет на Република България.

Подета още преди пет години от митрополита на Тамасос и Оринис, идеята за строежа на източноправославен храм в български стил на територията на митрополията е начинание, което се подкрепя както от Съюзът на българите в Кипър, така и от цялата българска общност на острова. Вече е определен и парцел, върху който ще бъде построена църквата, предоставен безвъзмездно от митрополит Исаиас. Готов е и архитектурният план на сградата.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*