Църквата в Кипър отлъчи местен теолог

Цензурата не е отговор, каза ДИСИ на Църквата

Управляващата ДИСИ заяви в неделя, че цензурата няма да реши разногласията на Църквата на Кипър с теолози като Андреас Питсилидес, който бе отлъчен в петък.
В изявление, партията каза, че той не желае да се намесва във вътрешните механизми на функциониране на Църквата”, като в същото време е очевидно, че трябва да се уважава свободата на мисълта и словото”. Академичната независимост в научната област, както и правото на размисъл и съзерцание трябва да бъдат спазвани, се казва още в изявлението на ДИСИ. ” С цензурата не трябва да се решават явните разногласия, свързани с ключови въпроси.”
Андреас Питсилидес бе отлъчен от Синода в петък, който смята, че неговите възгледи за православната вяра и учение са еретични. Обявявайки своето решение, Синода заяви, че Питсилидес ще остане отлъчен “от Църквата до момента, когато не се разкае и откаже от своите лъжи и заблуди и моли за Божията милост “.
Светия Синод стигна до решението поради умишлените грешни интерпретации и пренебрежителните си препратки към вярата, морала и традициите, както и неетичното му отношение към Църквата и Светия синод.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*