Ципрас приключи посещението си в Кипър

Гръцкият премиер Алексис Ципрас завърши двудневното си посещение в Кипър, като посети военното гробище Македоница в Никозия и гръцките войски в Кипър (ELDYK) във военния лагер в Малунда.

В Македоница, където се намира гробище и военен паметник на падналите през 1974 по време на турското нашествие, Ципрас положи венец и се срещна с близки на безследно изчезнали лица.

“Това е въпрос на нарушение на човешките права и достойнство. Имате нашата любов и подкрепа “, каза Ципрас, след подписване на книга, предадена му от един от близките на загиналите.

“Тези момчета тук са вашите момчета. Изгубихме ги заедно с нашите момчета през 1974 г. Ние ще се борим за тях, тъй като ще се борим за нашите. Умолявам ви да стоите зад нас, докато съдбата на всеки един от изчезналите не стане известна,” каза един от близките на изчезналите на гръцкият премиер.

Кипърските гръцки войници са погребани заедно с гръцките войници и офицери на военното гробище. Гръцките войници са загинали в резултат на неуспешната военна операция с цел да помогне на Кипър по време на инвазията 1974 г., когато специални командоси са изпратени от Крит, за да помогнат на Националната гвардия, но в крайна сметка са свалени от кипърските гръцки войници на летището в Никозия, поради липса на комуникация.

Гръцкият премиер се срещна в понеделник с представители от Общокипърската организация на роднините на недекларираните затворници и изчезнали лица. Представителите поискаха помощ от Ципрас “при решаването на проблеми, свързани с организацията, главният от които е отказът на турската армия да си сътрудничи с Комитета за безследно изчезналите лица (КИЛ). Представителите заявиха, че турските сили са отказали да публикуват отчети и доказателства за изчезнали лица и пречат на търсенето като забраняват търсения в области, които те означават като “военни зони”. Представителите поискаха Ципрас повдигне въпроса, когато при следващата  среща с турския си колега Ахмет Давутоглу.

След срещата в Македоница, Ципрас, придружен от министъра на отбраната на Христофорос Фокаидис и посланика на Кипър в Гърция Кириакос Кеневезос, посети военния лагер на ELDYK в село Малунда до Никозия.

Според Кипърската новинарска агенция, премиерът се е срещнал с командира на лагера и бе информиран за състоянието на гръцките сили на острова. Ципрас обиколи музея на ELDYK и се обърна към войниците, като отбелязва, че ELDYK е там, за да защитава Кипър въз основа на международното право.

“Вие сте част от историческа охрана. Можете да служите на ценностите на свободата, независимостта и справедливостта. И ELDYK, и Гърция са на ваша страна “, каза той.

Ципрас напусна Кипър в 12:50 часа, когато отлетя за Рим.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*