Цените на горивата ще се покачват с “четири-пет цента на седмица”

Предвидено е цените на горивата да се повишават “с четири или пет цента на седмица поне до края на месеца”, каза във вторник председателят на асоциацията на собствениците на бензиностанции Христос Христодулу.

Христодулу каза пред вестник Politis, че основната причина за увеличенията на горивото е „глобалното намаляване на производството“.

Предстоящите увеличения на цените ще добавят допълнителен натиск върху вече финансово затрудненото население, според председателя на асоциацията на потребителите Мариос Друсиотис.

Той каза, че „от деня, в който субсидията за горивото беше прекратена , бензинът се е повишил с 22 цента на литър.“

Асоциацията на потребителите призова правителството да предприеме действия, за да се справи с повишенията на цените и „да даде възможност на потребителите да дишат“.

Говорейки пред Cyprus Mail във вторник, той каза, че цените вече са се повишили с три цента на литър за една нощ и че увеличенията на цените на горивото за отопление може да се покачат с до шест цента на литър на седмица.

Той каза, че „единственото решение е да се върне субсидията за гориво, която отмениха на 1 юли“.

Правителството все още не е предприело действия за справяне с предстоящото покачване на цените на горивата.

Тъй като цените на горивата се увеличават, повече потребители може да се обърнат на север, за да заредят колите си.

Представител на кипърската турска компания за гориво K-Pet каза пред Cyprus Mail, че компанията „очаква увеличен брой клиенти от юг да посетят нашите бензиностанции през следващите седмици“.

Те обаче добавиха, че очакват драстично поскъпване на горивата и на север.

„Оставени сме на милостта на световните пазари на горива. Ако цената на петрола се покачи в чужбина, цените трябва да се покачат и тук“, казаха те.

Глобалното намаляване на добива се води от Саудитска Арабия и Русия, втората и третата по големина производители на петрол в света.

Те са част от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК+), която започна да ограничава доставките миналата година с цел „подсилване на пазара“.

В резултат на това базовата цена на суровия петрол Brent надхвърли 90 долара (84 евро) за барел за първи път този месец, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха обещанието си да намалят производството на петрол.

Намалението влезе в сила по-рано тази година, но беше компенсирано от по-големи доставки от други страни, включително Съединените щати, Бразилия и Иран.

Въпреки това, според Международната агенция по енергетика (МАЕ), „от септември нататък загубата на производство на ОПЕК+ … ще доведе до значителен недостиг на доставки през четвъртото тримесечие на годината“.

Общото намалението се равнява на 1,3 милиона по-малко барела петрол, произвеждани на ден, което от своя страна повишава цените.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*