Цветан Василев се е предал на сръбските власти

Сръбският сайт Блиц съобщи, че банкерът е отишъл в полицията с адвоката си

 

Българският бизнесмен Цветан Василев, за когото е издадена международна заповед за арест, се е предал днес на полицията в Белград, съобщават сръбските медии Blic.rs и радио Б92.

Информацията е потвърдена пред Ройтерс от високопоставен източник от сръбското министерство на вътрешните работи, пожелал да остане анонимен.

Източникът е посочил, че Василев се е предал на полицията. “Протичат всички съответни процедури”, казал анонимният източник без да навлиза в подробности. Ройтерс отбелязва, че представители на сръбската полиция и на сръбското МВР, които да потвърдят официално новината, не са били намерени.

От прокуратурата у нас са отказали коментар по информацията за Василев, съобщи БНР.

Пред Нова адвокат Константин Симионов, който представлява Василев у нас, отрече да е в Сърбия и въобще да има информация какво се случва с клиента му.

Според сръбския “Блиц” Василев, съпроводен от адвокат, е дошъл сам в управлението на криминалната полиция около 11 часа местно време (12 часа българско), където в момента се извършва задължителната проверка на самоличността му.

След това той ще бъде отведен в съда, където съдията ще му определи задържане в ареста съгласно международната заповед на Интерпол, издадена по искане на България. Известието за издирване на Василев е пристигнало в Сърбия на 15 септември.

От МВР са коментирали пред БНР, че няколко пъти са изпращали до сръбските власти искане за задържането на Василев и досега не са получили отговор.

В края на юли прокуратурата задочно обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери Цветан Василев. Тогава бе издадена и европейска заповед за арест на банкера. Той беше обявен за издирване в Шенгенската информационна система и в информационната система на Интерпол.

Миналата седмица сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви, че не е получавал никаква информация за Цветан Василев, включително и искането на Интерпол.

Последния месец няколко сръбски медии, както и адвокатът на банкера съобщиха, че Василев се намира в Сърбия. Миналата седмица Тити Папазов, който напоследък няколко пъти е говорил от името на банкера, си позволи в ефир да предложи на главния прокурор сделка – Цацаров да отменял заповедта за арест, а Василев да се върне в България.

Източник: БНР, blic.rs, Б92

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*