Храната трябва да бъде регулирана като цигарите

Калориите стават по-опасни от тютюневите изделия

Опаковките за храна трябва да съдържат картинки, показващи как продуктите може да допринесат за затлъстяването, твърдят инициаторите на нова кампания. Експерти по хранене са на мнение, че проблемът със свръхтеглото става все по-голям и по тази причина трябва да се контролира строго.

Говори се, че затлъстяването се превръща в по-сериозен проблем от тютюнопушенето и води до сериозен здравословен риск. По тази причина Световната федерация на консуматорите е на мнение, че рекламите на храни трябва да включват кадри с това, как прекомерното им консумиране може да доведе до увреждане на организма, както се прави с рекламата на цигари от 2011 г. насам.

Специалистите искат по-строги правила при представянето на храните, както и да се намали съдържанието на сол, захар и мазнини в тях. Освен това се планира създаването на програми, които да дадат повече информация на хората за това как да се хранят по-здравословно.

Смъртните случаи заради затлъстяване са се увеличили от 2.6 милиона през 2005 г. до 3.4 милиона през 2014 г. и учените издават, че се задава истинска епидемия.

В момента в световен мащаб има над половин милиард хора, които страдат от опасно затлъстяване. Най-голяма част от тях се намират в САЩ, следват ги Китай, Бразилия и Мексико, твърди директорът от Световната федерация по затлъстяване д-р Тим Лобстейн.

„Ако затлъстяването беше заразна инфекция, щяхме да видим как се влагат милиони долари за контролирането и елиминирането ѝ. Но тъй като то е свързано с прекомерна консумация на захар и мазнини, виждаме как се защитават корпоративни интереси, които промотират тези храни. Правителствата трябва да вземат спешни мерки и да създадат правила, за да променят това“, каза още Лобстейн.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*