Хотелиери и профсъюзи се договарят за условията за колективен договор в бранша

Ще имаме ли 38 часова работна седмица в туризма?

А минимална работна заплата?

До няколко дни ще научим.

След продължителни преговори, хотелиерите и профсъюзите заявиха в сряда, че са се споразумели за условията за подновяване на колективния трудов договор в бранша, който включва законово определена минимална заплата, ключово искане на работниците.

Преговорите бяха наблюдавани от министъра на труда Зета Емилианиду, която се очаква да представи официалното предложение през следващите няколко дни.

Сделката идва след около 24 часа преговори в рамките на два дни, проведени в хотел в Никозия.

Лидерът на синдиката на PEO Памбис Кирици заяви, че имат неофициално предложение, което и двете страни, въпреки резервите и несъгласията, обещаха да пуснат на своите членове за одобрение.

Кирицис каза, че резултатът може да бъде по-добър за работниците в сектора, който не е засегнат от кризата, но „постигнахме много важни неща, които променят коренно състоянието на труда в бранша. Най-важното постижение е, че се съгласихме с хотелиерите и правителството да установят законно минимални заплати за работниците в хотелиерството“, каза той.

Неговият колега от SEK Андреас Мацас заяви, че е важно синдикатите да постигнат една от основните си цели.

Чрез преговорите, добави той, синдикатите успяха да спечелят 38-часова работна петдневна работна седмица, основни заплати плюс разходи за издръжка и други обезщетения като осигурителен фонд.

Споразумението, каза Мацас, ще осигури мир в бранша и подчерта ролята на социалния диалог.

Шефът на SEK заяви, че ще бъдат положени усилия новото колективно споразумение да има по-голяма продължителност, вероятно четири години, вместо две или три.

Ръководителят на организацията на работодателите OEV Михалис Антониу заяви, че страните са били помолени да разрешат сложно уравнение.

„Постигнат е исторически компромис с печалби и загуби за всяка страна, които обаче са нетна печалба за хотелиерството“, заяви Антониу.

Антониу благодари на министър Зета Емилианиду за нейното постоянство в търсенето на решения и решаването на проблемите, възникнали по време на преговорите.

Емилианиду, в коментар след заседание на кабинета по-късно, каза: „Важно е наистина, след трудни преговори да имаме принципно споразумение – защото то трябва да премине през общите събрания както на работодателите, така и на работниците. Това е балансирано предложение, което гарантира правата на работниците и поддържа конкурентоспособността на туристическата индустрия. ”

Тя добави: „Вярвам, че принципно споразумението е от полза за страните. Искам да благодаря на всички участващи, защото наистина добросъвестно постигнахме този резултат. ”

Попитана за въпроса за националната минимална заплата за определени категории работници, министърът каза, че вече са проведени две срещи с международната организация на труда, а Европейската комисия ще съдейства за необходимите проучвания предварително. Проучванията ще бъдат завършени до края на годината, заяви тя.

„След като има условия за пълна заетост – тоест под 5 на сто безработица – днес тя е 6,5 на сто от 17 на сто през 2013 г. – вярваме, че скоро ще можем да имаме национална минимална заплата“, каза Емилианиду.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*