Хаосът около проблемите с автобусите леко отслабва

Хаосът, създаден през последните дни поради спирането на обществените училищни автобусни услуги и други автобуси, изглежда се урежда сред групите родители, които са оптимисти, че всички превозни средства ще бъдат оборудвани с противопожарни системи до следващия понеделник.

Говорейки в сутрешната програма на CyBC, министърът на образованието Атина Михаелиду каза, че безопасността на учениците е основен приоритет и си заслужава временното неудобство, произтичащо от изтеглянето на автобусите.

Училищата и пътуващите изпаднаха в хаос в понеделник, след като повече от 500 автобуса бяха спрени от експлоатация на фона на опасения за безопасността, като родители и работници се оплакваха от неадекватното предупреждение, което остави много хора неспособни да направят алтернативни уговорки.

Около 6000 ученици бяха засегнати, като стотици закъсняха или изобщо не присъстваха, докато в Пафос не работеха никакви автобуси.

Михаелиду каза, че министерството очаква събирането на данни през следващите два дни, за да определи как най-добре да се помогне на родителите, които се борят да отведат децата си на училище, но тя отхвърли предложенията, че някои ще трябва да прибягнат до онлайн обучение.

Министърът на транспорта Алексис Вафеадес в понеделник отбеляза, че състоянието на нещата по отношение на безопасността на автобусите „не вдъхва доверие“ и обеща по-строги проверки на автобусните компании и разследване, за да се определи къде точно са слабостите.

Въпреки това, директорът на автопарка на Emel, обществената автобусна компания в Лимасол, Михалис Марку каза, че насаждането на страх около безопасността на автобусите е ненужно и неоснователно.

„Не е честно да звучи така, сякаш всички автобуси са смъртоносни капани“, каза директорът, отбелязвайки, че за 15 години експлоатация на автобусите на Emel не е имало инциденти с пожар в двигателя, факт, който не се дължи на късмет, а на резултата на правилна поддръжка.

Дефектните автобуси се отнасят за конкретна марка и са превозни средства, възложени на подизпълнители от фирми единствено за обслужване на училищата.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*