Финансовият министър Харис Георгиадис : Държавните заплати са доказателство за огромна несправедливост

С адмирации се посреща решението на министъра на финансите Харис Георгиадис в държавния бюджет да се включи приложение, в което  се изброяват заплатите на хората на  различни позиции в държавната администрация, както и тези на държавните служители от президента надолу . Важно е да се напомня на данъкоплатците при всяка възможност за грабителски заплати, които се изплащат на държавните работници в сектора – заплати, които са неоправдани от размера на икономиката и гарантират големите неравенства в разпределението на доходите.

Според държавния бюджет 2015 г., държавната администрация ще има 37 019 служители (полицаи, военни, държавни служители, учители, съдии и държавни служители) на обща стойност от € 1,9 милиарда, а други € 600 милиона ще бъдат изплатени в пенсии и пенсионни бонуси. Като цяло един работник в държавния сектор струва на данъкоплатците малко над € 50,000 на година, в една страна, в която на годишния БВП на глава от населението е около € 21 000, а средната месечна заплата малко под € 2,000 евро. Така високите заплати са принудени да плащат от джоба си държавата, общините и полу-държавни работници.

Не съществува икономическа обосновка за тези заплати, тъй като те не се определят от силите на търсенето и предлагането и те със сигурност не са оправдани от производителността или продуктивността на държавните служители. Те се определят чрез съглашателството на политиците и лидерите на профсъюзите и представляват пладнешки обир на данъкоплатците, които в голяма степен са виновни, защото никога не протестират срещу това безобразие.

С каква логика заплатите на старшите учителите в държавните училища са три пъти повече от БВП на глава от населението? Да не би това да е щедро възнаграждение за високите стандарти на образование, които те предоставят? Резултатите на кипърските ученици са сред най-лошите, когато те участват в международни тестове. Във вторник парламентарната финансова комисия беше уведомена, че средната работна заплата на 30-членния постоянен персонал  в Комисията за зърното, която дори няма причина да съществува, е € 80 000.

Тези заплати са не само икономически необосновани, но и морално незащитима. Как социално справедливо е, че най-добре платените работници в Кипър, са тези, които допринасят най-малко за създаването на блага? Те последователно блокират създаването на богатство чрез поставяне на бюрократични пречки по пътя на бизнеса, просто за да оправдаят своите неприлично високи заплати. Да не говорим за факта, че надутите заплати в публичния сектор лишават държавата от средства за проекти за развитие, които всички искаме.

В страните, които се движат по рационални линии, заплатите в държавния сектор са средно по-ниски от тези в частния сектор, но все още е налице голям интерес към тази работа, тъй като тя предлага и други предимства като сигурност на работното място, повече почивка, по-лесни условия на труд и добри пенсии.

В Кипър, държавните служители се наслаждават на всички тези предимства, а също и на заплати два до три пъти по-високи от средните за страната. И никой не протестира за това безобразие, защото всеки се надява, че един ден, те или техните деца ще получат държавна работа.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*