Финансовият министър се срещна с банките за лихвите

Финансовият министър Макис Керавнос се срещна във вторник с шефовете на търговските банки на критична среща, целяща да накара кредиторите да предоставят известно облекчение на клиентите, за да компенсират нарастващите лихвени проценти и ипотечните плащания.

Срещата, изправяща ръководството на банковата асоциация лице в лице с Керавнос, се състоя, след като самият президент се намеси, призовавайки кредиторите да помогнат на финансово затруднените домакинства.

Но както беше потвърдено по време на предишна дискусия в парламента, Кипър има малка или никаква свобода на действие да променя лихвените проценти, които се определят от Европейската централна банка.

Срещата във вторник също се проведе под „заплахата“ от еднократен данък върху неочакваните печалби на банките, за който служители на финансовото министерство наскоро вдигнаха шум.

Министерството на финансите вярва, че банките могат да предприемат всякакви стъпки, за да облекчат хората – като намаляване на различните административни такси и стимулиране на кредитополучателите, които са последователни с плащанията си.

В интервю за Phileleftheros, публикувано през уикенда, президентът Никос Христодулидес призова банките да направят нещо, добавяйки, че не гледа на тях като на противници.

От своя страна Керавнос по-рано коментира, че няма да бъде финансовият министър, който ще „наруши стабилността на банковата система“. Той обаче изрази мнение, че банките могат да поемат част от увеличените лихви по кредитите, които начисляват на кредитополучателите.

Според Phileleftheros, на срещата с Керавнос банкерите са били готови да обяснят, че вече са обявили различни схеми в полза на кредитополучателите – с обща прогнозна полза от 10 милиона евро и смятат критиките срещу тях за несправедливи.

Банкерите са категорично против налагането на данък върху неочакваните печалби. Те твърдят, че от години плащат специален данък от 0,15 процента върху депозитите, включително по време на ниски или отрицателни лихвени проценти, когато заемодателите отчитат загуби или много оскъдни печалби.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*