Фериботната връзка между Кипър и Гърция до следващото лято, казаха депутатите

Очаква се фериботната връзка между континентална Гърция и Кипър да започне да функционира до следващото лято. Правителството обмисля подобни споразумения с други съседни страни.

Според заместник-министъра на корабоплаването Натали Пилидес, която е била в комисията по енергетика, търговия, промишленост и туризъм, проучването на възможностите за връзка с ферибот в Кипър и Гърция е завършено, докато одобрението за държавната субсидия е в процес на одобрение.

Все още не е уточнено пристанището в Гърция, на което ще акостира ферибота.

След като се даде зелена светлина за субсидията, ще бъде обявен търг за намиране на най-подходящата компания, която да поеме проекта. Пилидес заяви, че държавата ще субсидира връзката, но не и търговските аспекти на управлението на бизнеса.

Целта е връзката да бъде установена преди следващия летен сезон през 2020 година.

Най-вероятно ще се тръгва от пристанището в Лимасол, като пътуването ще трае около 30 часа. Обмисля се междинна спирка на остров Родос.

Маршрутът ще се извършва веднъж седмично между май и септември и веднъж на всеки две седмици през зимата.

Според председателя на Парламента Деметрис Силлурис, Египет проявява интерес към фериботна връзка между Кипър и Александрия.

Заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос заяви, че фериботната връзка с Гърция е много важна и че има място за връзки с други страни като Израел, Ливан и Египет.

По отношение на туристическите посещения досега, според С.Пердиос е има един процент намаление на пристигащите, но също така и на приходите поради несигурността на Brexit и загубата на полети от Германия. Въпреки че руският пазар е на същото ниво като миналата година, там може да има и проблеми, поради бързото нарастване на конкуренцията от страна на Турция. Приходите от туризъм могат да спаднат с пет процента тази година, каза той.

Пердиос каза, че се очаква също така да бъде трудно през следващата година и по тази причина министерството му предприема мерки, като се опитва да привлече повече пазари и работи по общи програми с други страни.

Депутатите приветстваха напредъка по въпроса с фериботната връзка с Гърция, твърдейки, че кипърците не могат да разчитат само на въздушния транспорт.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*