“Учителю, на теб са ти длъжници…”

На училищното си тържество за 24 май учениците от Паралимни разплакаха своите учители

В ранната утрин на 24 май учениците от училище “Народни Будители” в Паралимни по традиция започнаха празника с изплитане на венец, който окачиха над портрета на светите братя Кирил и Методий.

В училището за празника се бяха събрали не само ученици, но и техни родители и приятели.

Тържеството започна с презентация за най-малките, от която те чуха интересни факти и научиха повече за създателите на нашата азбука, братята Кирил и Методий. Прозвуча историята на Кирил, чието рождено име било Константин и когото още от съвсем млад започнали да наричат Философ, т.е. мъдрец, защото обичал книгите и бил високообразован, а името Кирил получава едва в края на живота си, когато си замонашва. Научиха и че преди да се отдаде на книжовна дейност, Методий всъщност е бил военен и че българските войни от времето на цар Симеон за изковавали на щитовете си не бойни символи, а знаците на новосъздадената славянска азбука, защото са я смятали за свещена и способна да ги пази в боя.

След тази официално-развлекателна част последва кратка програма- изненада от учениците от 9 и 10 клас. Те не бяха забравили, че освен на буквите, просветата и културата, 24 май е и денят на българския учител, денят, в който казваме едно голямо “Благодаря!” на онези, които са ни научили да четем и пишем, които са ни водили по нелекия път на знанието и науката.

Диляна, Роси, Нели, Емил и Виктор развълнуваха не само учителите си, но и всички присъстващи със стиховете, които рецитираха и думите на благодарност и признателност, които изрекоха.

“Шапки долу! За българския учител!” прозвуча в края на рецитала, а за финал Нели извика сълзи в очите на учителите си с изпълнението на песента “Учителко, целувам ти ръка”.

“Хубаво е, че все още можем да се вълнуваме от тези неща,” каза в края г-жа Нели Делчева през сълзи.

Бъди здрав и все така всеотдаен, български учителю!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*