Училищните автобуси се превърнаха в място на конфликт

В училищните автобуси редовно се случват конфликти и актове на вандализъм от особено агресивни ученици. Проблемът беше обсъден на заседание на парламентарната комисия по съобщения и благоустройство.

Генералният директор на Министерството на транспорта Неофитос Неофиту отбеляза, че това е огромен проблем за ведомството, което трябва да превозва стотици студенти всеки ден. „Имаме достатъчно инциденти. Не мога да кажа, че се случват всеки ден, но има достатъчно“, каза той.

Като основни проблеми той посочи вандализма, щетите по седалките и конфликтите между учениците, особено ако автобусът качва ученици от различни училища. Има нападения над шофьори.

В Никозия студент стреля по шофьор с пистолет за пейнтбол. Той блокирал вратите на автобуса и извикал полиция, но младежът просто разбил вратите и избягал. В Емба ученици отвън хвърлиха петарда през отворения прозорец на училищен автобус. Тя е ударила техен съученик.

По-малко значимите инциденти включват пушене в автобуса.

Както обясни Неофиту, инструкциите за шофьорите на автобуси изискват, ако възникне проблем, да спрат превозното средство, да извикат диспечер на фирмата и полицията, за да успокоят учениците, които нарушават реда.

Според представител на транспортната компания OSIPA, която работи в Пафос, основно едни и същи ученици от едни и същи училища се държат лошо.

Превозвачът информира ръководството на училището за инцидентите. Когато едно учебно заведение си сътрудничи, проблемът е решен. Например училището, заедно с родителския комитет, може да определи възрастен, който ще поддържа реда в салона.

Представител на лимасолската транспортна компания EMEL посочи, че в училищните автобуси са монтирани 750 охранителни камери. Но всички те са деактивирани, тъй като видеозаписът нарушава закона за личните данни. Той предложи приемането на законопроект, който да позволява тези камери да се използват за заснемане на нарушения. Генералният директор на Министерството на транспорта отбеляза, че този вариант за борба с безредиците в автобусите се обсъжда.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*