Училище „Народни будители“ ще изпраща свои възпитаници в българско висше училище

Приключи гостуването на преподавателски екип от Университета по библиотекознание и информационни технологии – София в Кипър. Проф. д.ф.н. Ваня Добрева – ръководител на катедра “Културно-историческо наследство и туризъм“ в УниБИТ, председател на парламентарната комисия по образование в 42 НС и бивш заместник-министър на образованието, проф. д-р Боряна Бужашка– ръководител на Центъра за изучаване на българите в чужбина към ФБКН на УниБИТ, бивш директор на на Държавна агенция „Архиви“ и проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и член на КС на националния борд по туризъм гостуваха на училище „Народни будители“ .

Посещението започна със среща на гостите с ръководството на училище „Народни будители“ и БКАК „Атанас Шабанов“ – Паралимни, на която бяха обсъдени възможности за бъдещо сътрудничество. Гостите изразиха задоволство от работата и постиженията на училището, които са били причина то да бъде едно от първите, включени в новата инициатива на висшето училище. От тази учебна година в УниБИТ мога да бъдат приемани до 5 зрелостници, завършили пълния курс на обучение в българското училище, по препоръка на директора и педагогическия съвет.

Последва среща на преподавателите от УниБИТ с ученици от гимназиална степен, на които предстои да направят своя избор за продължаване на образованието си. Пред тях бяха представени възможностите, които УниБИТ предлага и бе обявена новата инициатива на университета, в която е включено БУ „Народни будители“.

Гостите споделиха, че така ще се даде възможност на колкото може повече млади хора да продължат образованието си в България при максимално улеснена процедура, като български граждани. Университетът и в частност Центърът за изучаване на българите в чужбина към него дават възможност на ученици от българските общности извън граница да се обучават в България като израз на своето разбиране за политиката, насочена към сънародниците ни зад граница, която държавата се опитва да провежда чрез БНУ и различни други културни институции и национални програми.

„Не случайно за начало на тази инициатива изборът ни падна на вашето училище – по наши наблюдения, то е едно от най-добрите български училища в Европа, които никак не са малко, и за нас ще е бъде удоволствие да видим някои от вас след време като наши възпитаници“, каза проф. Драганов пред ученици и родители.

Беше разяснено, че всеки зрелостник от БУ „Народни будители“, пожелал да продължи образованието си след завършването на средно образование и след преминаване на пълния курс на обучение в българско училище до 12 клас, може да заяви желание за обучение в УниБИТ още от началото на последната си учебна година. Така по препоръка от училището, университетът е готов да приеме до 5 кандидат-студенти в избраните от тях специалности, като те ще получат предложение за място в УниБИТ още до края на декември месец.

От университета се надяват на разширяване на сътрудничеството си е БНУ и все повече български деца, които да изберат България за своята бъдеща реализация. В разговорите си с ръководството на училището и на БКАК „Атанас Шабанов“ – бенефициент на БУ „Народни будители“ гостите увериха, че са готови да подкрепят по всеки възможен начин усилията на културната и образователна институция за опазване на езика и самосъзнанието, за съхраняване и разпространение на българската култура зад граница.

Посещението беше свързано и със закриване на изложбата, която училището, със съдействието на Център за българска култура „Багряна“ – Лимасол, откри по повод своя патронен празник – „Македония в карикатури“, посветена на 145-годишния юбилей на големия български карикатурист Александър Божинов. Тя е реализирана по проект „Между трагичното и комичното – Александър Божинов“ на Фонд „Научни изследвания“ на МОН, с конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания, дог. № КП-06-Н-40/2. Беше представена и книгата, издадена по проекта, „Щрихи към образа на Александър Божинов“, която гостите подариха за библиотеката на училището.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*