Училище „Климент Охридски“ в Лимасол посрещна скъпи гости от България

Професионална гимназия по земеделие “Тодор Рачински“  гр. Генерал Тошево гостува в училище „Климент Охридски“ в Лимасол.

Професионална гимназия по земеделие “Тодор Рачински“  гр. Генерал Тошево гостуват в слънчев Кипър по проект “Умно земеделие: Изграждане на компетенции за екологична устойчивост и приложение на иновации в селското стопанство”. Проектът е финансиран по линия на програма “Еразъм+” по договор 2023-1-BG01-KA122-VET-000114146.

На 14 април, българските гости посетиха българското училище „Климент Охридски“ в Лимасол.

Срещата премина топло и непринудено. Тридесет ученици и трима преподаватели, бяха посрещнати сърдечно от Димитър Лечев, председател на дружество „Възраждане“, бенефициент на училището, училищния ръководител Мирослав Митев, екипа и учениците на училището. Облечени в национални носии, домакините посрещнаха гостите по стар български обичай с погача и шарена сол. Не липсваха и типичните кипърски продукти – халуми и маслини.

Гостите представиха своята презентация за България и българските градове, а домакините ги запознаха с историята, географията и културата на Кипър.

С особен интерес беше изслушан разказът на госпожа Рашкова за училището, което представляват.

Училището носи името на учения Тодор Рачински, който дълги години работи в научноизследователския институт в Генерал Тошево и прослави България и Добруджа с новосъздадените сортове пшеница.

Ново, иновативно училище, работещо по много проекти, на едно от първите места в България във всяка една област. Разполагат с оборудвани кабинети по всички предмети и технологии, които се използват ежедневно в обучението. Говориха с огромно уважение за директора на училището Кристияна Иванова, която определиха, като изключително успешен лидер, а не просто директор на училище.

Най-голямата радост за двата учителски колектива беше, че след официалната част, децата проведоха свободен и непринуден разговор помежду си. Създадоха приятни запознанства и приятелства. Нямаше как при толкова много българи да мине и без българско хоро.

Никой не искаше тази среща да свърши. Обещаха си, че няма да е последна и ще продължат традицията за срещи и обмен на добри практики през следващите години.

Пожелаваме на гостите от България приятен и ползотворен престой в Кипър и нови срещи!

 

                                                      Соня Терзиева, учител в БУ „Климент Охридски“, Лимасол

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*