Учениците излизат на протест

Учениците от държавните лицеи, техникуми и гимназии няма да влязат в петия час утре в знак на протест срещу все по-голямото поскъпване на тяхното образование.

Въпреки че държавните училища не могат да налагат такси, родителите трябва да плащат такси за училищен автобус, някои книги и друго оборудване, униформи и храна, както и екскурзии, наред с други разходи.

Според съобщение от Координационния комитет на Кипър за оценяване на учениците (PSEМ): “Невлизането в час има за цел да окаже натиск върху министерствата на образованието и комуникациите, така че те да обърнат внимание на сериозността на нашите притеснения и сумите, които ние и нашите семейства трябва да плащаме всеки месец за училищни разходи, както и на сериозни въпроси като таксите за училищните автобуси и затварянето на училища. ”

PSEМ заяви, че е избран вторник, защото обществената платформа “I kinonia antidra ке diekdiki” (Обществото реагира и изисква) също ще излезе на протест срещу мерките за строги икономии пред Камарата на представителите в 17:00 часа същия ден.

“Ние призоваваме всички наши съученици да обединят гласовете си отново във вторник следобед,” се казва в съобщение на PSEМ.

Учениците от средните училища, които ползват училищни автобуси, трябваше да започнат да плащат новите тарифи през януари. Цената на билета, която преди беше субсидирана изцяло от държавата, беше въведена от предишното правителство през декември 2012 г., но прилагането й беше отложено от октомври 2013 г. до януари 2014 г. заради силния обществен натиск.

Реакциите доведоха до намаляване на първоначалната месечна такса  от 15 до 10 евро, но много ученици и техните семейства твърдят, че цената на билета си остава финансова тежест.

PhN

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*