Учебен билет за лов за тинейджъри в Кипър

Комисията по човешките права призовава за обсъждане на учебен билет за лов за тийнейджъри

Ръководителят на комисията по правата на човека в Парламента Стела Кириакиду каза, че ще поиска от комисията по околна среда да обсъдят съвместно законопроект, който би позволил на тийнейджърите ученически ловни билети.

Това предизвика бурни реакции сред някои от партиите, които съобщиха, че ще поставят въпроса на комисаря по детските права.

Кириаку каза, че преминаването към легализиране и издаване на лицензи за тийнейджъри е необходимо, тъй като те ходят на лов незаконно. Много бащи водят на лов техните непълнолетни деца и искат това да бъде легализирано. „Изисква се голяма предпазливост, когато имаме работа със законодателство относно тийнейджъри“, каза тя. Но подобна практика съществува в някои европейски страни.

Вътрешното министерство разясни, че предложеното изменение няма нищо общо с понижаване възрастовата граница за притежание на оръжие, която си остава 18-годишна възраст. Предложеното законодателство, каза Кириакиду „няма никаква връзка с притежаването на оръжие, но ще се отнася до възможността за предоставяне на учебен ловен билет за лица под 18 години“. Целта е да се контролира начина, по който младите хора се учат на лов като спорт, защото в момента те се учат обикновено от бащите им или други лицензирани ловци, което е незаконна практика в момента.

В предложението се предвижда, че всички тези млади кандидат-ловци, които биха искали да придобият лиценз, ще трябва да посещават курсове, да се запознаят с правилата за провеждане на лов, както и безопасното съхранение, транспортиране и използване на оръжието. Участниците ще получат лиценза само ако преминат изпитите. След това те винаги ще трябва да бъдат придружавани от наблюдател с валиден лиценз за лов, и който не е имал повече от една наказателна точка.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*