Утре преместваме часовника един час напред

Преминаваме към лятното часово време

В 3:00 часа сутринта на 29 Март 2015 г. (Неделя) преместете часовниците си 1 (един) час напред.

На този ден спим 1 час по-малко.

Съвети за наспиване

29-liatno-vremeЗа да влезете по-лесно в режим на работа на другия ден – Понеделник, на 29.3 Неделя станете 1-2 часа по-рано от обичайното. Така ще спите 2-3 часа по-малко. Това вероятно ще ви накара да заспите по-рано вечерта и така имате по-голям шанс за наспиване за следващия работен / учебен ден.

Спортувайте за да се изморите. Така ще можете да заспите по-рано и евентуално да се наспите за другия ден.

Връщането към астрономическото часово време ще бъде в 4:00 часа на 25 октомври 2015 г., когато часовниците ще се върнат с един час назад.

Въртенето на стрелките е официално въведено в Европа през 1976 г. по искане на Франция. Великобритания обаче е първата държава, която го прилага още през 1908 г. Целта била да се използва по-активно дневната светлина и да се икономиса ток.

У нас тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет. Според него тогава – на 1 април, часовниците се коригират с един час напред, а на 1 октомври с един час назад. А от 1997 г. вече сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март и в последната на октомври.

Тази практика обаче минава за доста спорна и се обсъжда разпалено както от обикновените хора, така и от политиците по цял свят. Обясняваме накратко предимствата и недостатъците.

Предимствата на лятното часово време

gardeningМного хора се радват на допълнителния час дневна светлина следобед, защото работят до късно, правят тренировки вечер или трябва да се занимават с домакински задължения на открито – да косят тревата, да работят в градината, да поправят прозорци или покриви, да санират фасади и т.н.

Други казват, че лятното часово време е свързано с намаляване на броя катастрофи по пътищата. Съвместно изследване на Transport Research Laboratory и Лондонския колеж твърди, че по-малко хора загиват или получават травми при пътни инциденти, ако единият час дневна светлина се прехвърли от сутринта към следобеда. Изследването е свързано с въвеждането на т.нар. Single/Double Summer Time (SDST) във Великобритания, където политиците, наравно с обществеността, изразяват мнението по идеята за удължен режим на лятно часово време.

Някои хора също смятат, че допълнителният час дневна светлина през следобеда дава на децата повече време за общуване с вечеря на откритородители, които работят или учат през деня. Според поддръжниците на лятното време, то дава на семействата повече време за социализиране или хранене навън заедно.

Други твърдят, че увеличеното време за почивка на светло им дава шанс да се отдават на хобита и спорт, като плуване, сърф или тенис, след дълъг ден на работа или учение.

Тезата за енергийна ефективност

В страни като Канада, Куба, Чили, Аржентина, Мексико и САЩ, както и в доста европейски страни, лятното часово време се използва като начин за пестене на енергия, особено предвид нарасналото търсене на електричество и природен газ.

Ръст на туризма

И все пак много туроператори по света вярват, че лятното часово време осигурява ръст на доходите за туристическата индустрия. Според публикация в Belfast Telegraph завъртането на часовниците, осигуряващо допълнителен час слънце вечер, носи на Северна Ирландия поне 6.34 млн. лири годишно от туризъм.

1348720369_1Допълнителният час в края на деня увеличава престоя на туристите на открито и носи допълнителни 2% доходи на местния бизнес. Туроператорите във Великобритания също твърдят, че лятното часово време увеличава туристите и носи допълнителни милиони лири годишно, тъй като допълнителното светло време през следобеда удължава туристическия сезон.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*