Успешна тренировка за евакуация на летище Ларнака

Упражнение за евакуация се проведе на международното летище в Ларнака в ранните часове днес и приключи с успех, се казва в съобщение за пресата, издадено от оператора Хермес.

Според Хермес, която управлява и летището в Пафос, учението има за цел да се определи степента на готовност и координацията на всички съответни служби по време на извънредна ситуация и се проведе в сътрудничество с отдел за гражданско въздухоплаване, полицията и всички компетентни служби.

В съответствие със сценария на учението, на летището първоначално е получен сигнал по телефона, двойна заплаха за бомба, както срещу самолет, на който се готви за излитане, така и в сградите на летище Ларнака.

Сценарият на учението предвижда, че телефонните заплахи са реални, нещо, което е довело до детонация на взривно устройство, което е било скрито в залата за заминаващи. В резултат на това всички компетентни органи на държавата веднага бяха мобилизирани на летището за пряко управление на извънредната ситуация и координацията на различните сили за сигурност и спасителните служби.

Центърът за спешна координация даде инструкции да гасят малък пожар, който избухна в салона за заминаващи, да се евакуират хората в района и да се осигури първа помощ на пострадалите лица.

По-късно, компетентните органи разпоредиха незабавна и пълна евакуация на сградата на терминала и на въздухоплавателните средства. Откриването на второто взривно устройство доведе до контролирана експлозия и обстоен преглед на зоната за заминаване, преди да бъде позволено на гражданите да се върнат към терминала.

Следните служби се включиха активно в учението: Отдел за гражданска авиация, охранителната полиция на летището, полицейското управление Пиротехника, полицейско дивизионно куче (K9), имиграционната служба, пожарната на летище Ларнака, контролна кула, Cyprus Airways, държавната болница в Ларнака, компании за наземно обслужване (Swissport и LGS), CTC-ARI, Летища Кипър храна & напитки, S & L и доброволци.

Учението е проведено в съответствие с изискванията на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) и Министерството на гражданската авиация на Република Кипър, заявиха от Хермес.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*