Уволниха шефа на Агенцията за българите в чужбина Йордан Янев

Изпълняващият длъжността директор на Агенцията за българите в чужбина Йордан Янев е бил уволнен, а в Агенцията започва проверка по искане на вицепремиера Илияна Цанова, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Янев е уволнен заради публикации в медиите, които цитират резултатите от прокурорска проверка от началото на годината, обхващаща периода 2011 – 2013 г. и съдържаща редица нарушения на процедури при издаване на удостоверения за български произход и субективност при вземането на решения, обясняват от МС.

В мотивите за уволнението му е записано отправените от прокуратурата препоръки от януари тази година не са изпълнени.

Настоящето ръководство на Агенцията за българите в чужбина не е успяло да гарантира прозрачност на работата, а контролът е бил занижен, се казва още в доклада на Цанова.

Освен това в Агенцията ще започне и проверка на Главния инспекторат, която ще включва и дейността на Агенцията през 2014 г., като резултатите трябва да са готови до 30 октомври.

Цанова е сезирала и Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет, която също ще започне проверка в Агенцията.

В доклада на вицепремиера се казва още, че е необходима реформа в работата на Агенцията за българите в чужбина, с което трябва да се заеме следващото правителство.

OFFNews

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*