Увеличават се случаите на грип

В сезона на грипа е вероятно да се появят случаи на вируса H1N1, който е завършил фатално в 4 от 27 случая, регистрирани през миналата година, казаха днес от здравното министерство.

От последната седмица на декември все по-голям брой хора сапосетили болниците из целия остров със симптоми на грип. Според д-р Мария Колиу, оглавяваща звено за мониторинг на заразни болести в министерството, до момента цифрите не са тревожни.

Колиу каза пред медиите, че миналата година вълната от грип и H1N1 е започнала през последната седмица на декември. Тя каза, че симптомите обикновено започват внезапно и включват висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, силна умора, хрема, болки в гърлото и кашлица (обикновено суха). Вирусът може да трае 2-7 дни, но кашлицата може да продължи известно време.

Най-уязвими за щама H1N1 ще бъдат най-възрастните хора или тези хора с основни заболявания, каза още Колиу, добавяйки, че в четирите смъртни случая от на миналата година се касае именно за такива пациенти.

Тя също призова хората да се възползват от противогрипната ваксина, като каза, че все още не е твърде късно за имунизация.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*