Търсенето на кипърско халуми на международните пазари нараства

Търсенето на кипърско халуми на външните пазари непрекъснато нараства, като износът през първите четири месеца на 2023 г. възлиза на 112 милиона евро, каза министърът на земеделието Петрос Ксенофонтос.

Говорейки на събитие за местни продукти в неделя, той каза, че износът на халуми възлиза на 20,5% от общия износ на кипърски стоки, като подчерта, че този успех не трябва да предизвиква самодоволство.

Продуктът халуми  е регистриран през 2021 г. като защитено наименование за произход (ЗНП).

„Не трябва да пренебрегваме и подценяваме значението на поддържането и запазването на високото качество на нашия продукт, което е пряко свързано с високите нива на пазарно търсене“, каза Ксенофонтос, добавяйки, че качеството на халуми, както е посочено в регистрационните спецификации, до голяма степен се дължи на местното козе или овче мляко, използвано за производството му.

Запазването на качеството и стойността на този продукт, добави той, изисква колективни усилия както от производителите на халуми, така и от производителите на мляко. В това усилие министерството ще има готовност да окаже съдействие, добави той.

Признавайки огромните трудности, пред които са изправени козевъдите и овцевъдите в Кипър, министърът каза, че Стратегическият план за Общата селскостопанска политика за периода 2023-2027 г. дава приоритет на предоставянето на подкрепа и допълнителни стимули за тях.

Министерството на земеделието се е ангажирало да осигури стимули за увеличаване на производството на козе и овче мляко и подобряване на животновъдните обекти, заключи той.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*