Тържествено отбелязване на Националния празник на България, трети март в Паралимни

Днес, Трети март 2024 година, Националния празник на България събра десетки българи от региона в църквата „Свети Георги“ в Паралимни  за Благодарствен молебен и панихида в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война, организирани от Българското училище „Народни Будители“ и БКА „Атанас Шабанов“ под егидата на Митрополит Василиос, Митрополия Константия Амохостос.

Официални гости на събитието бяха посланикът на Република България в Кипър, Н.Пр. Недялчо Данчев, Олег Кабакчиев, аташе в посолството ни, Митрополит Василий на Константия – Амохосту, Теодорос Пирилис – кмет на Паралимни, Андрос Караянис – кмет на Дериния и Веселин Цветков, представител на кипърския синдикат ПЕО и отец Станислав Симеонов, който пряко участва в службата.

 

146 години от Освобождението на България от османско владичество!

Вълнуваща литургия, проведена от трима кипърски свещеници и нашият отец Станислав Симеонов, водена от Митрополит Василий!

Вълнуващи, разтърсващи думи и молитва в памет на Душите на загиналите освободители!

И Благослов от самия Митрополит Василий за България и народа ѝ!

“…Чуй, Боже, молитвата ни и приеми милостиво преселилите се при Теб сега поменувани от нас Твои раби; призови ги в Твоите чертози, като доблестни воини, положили живота си за вярата и Отечеството, на бойните полета; приеми ги в сонма на Твоите избраници, послужили Ти с вяра и правда, и ги упокой в Царството Си; посели в светия Твой град всички сега упоменавани от нас Твои раби, като доблестни воини, мъжествено подвизавали се в страшни сражения; облечи ги във висон светъл и чист, защото те тук избелиха ризите в своята кръв, и дари им венци мъченически; направи ги вкупом участници в тържеството и славата на победителите, войнстващи под знамето на Твоя Кръст; въдвори ги в сонма на славните страстотерпци, добропобедните мъченици, праведниците и всички твои светии…”

 

Теодорос Пирилис, кмет на Паралимни поздрави гостите и присъстващите с Националния празник на България, заявявайки за пореден път, че общината и той са съпричастни с всички български събития в района и с радост помагат и участват в тях. Той каза: „Вашите деца са и наши деца! Благодарим ви, че станахте едни от нас! За нас е чест да опознаем вашата култура и традиции и се радваме, че ги отбелязваме заедно! Честит празник!“

Приветствие поднесе и Н.Пр. Недялчо Данчев, посланик на Република България в Кипър.

Живка Милова, директор на училището и Мария Мавруди, председател на БКА „Атанас Шабанов“ поднесоха приветствие на български и гръцки език, говорейки за значимостта на Трети март и Освобождението.

Събитието продължи с рецитал на децата от училището и коктейл.

*

Дълбок ПОКЛОН пред паметта на хилядите знайни и незнайни герои, българи, руснаци, румънци, финландци, дали живота си за свободата на Отечеството ни!

И днес, на този свят и паметен ден за българите и България, Бог не ги забрави и преля хилядите незнайни гробове с Благодатен дъжд!

Но е важно ние да не забравим! Да опазим българската история и памет и да ги предадем на идните поколения чисти и неопетнени!

Благодарим!

Ева Иванова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*