Тържествена света литургия в деня на небесния покровител на българите св. Иван Рилски в Паралимни

В дъждовната неделна сутрин днес, в деня на св. Иван Рилски, събралите се българи от Паралимни и района запалиха свещ и се поклониха пред новата икона на българския светец в църквата Св. Корнилий в Паралимни.

Празничната литургия започна и мелодията на църковните химни и тропари огласи малкия храм, който скоро се изпълни със хора, благоговейно слушащи думите на Светото Евангелие и станаха съпричастни на светото тайнство на причастието.

По време на литургията отец Станислав призова миряните, сред които бяха и посланика на Република България в Кипър, г-н Христо Георгиев със съпругата си, както и консул Николай Караиванов със семейството си, да кажат всички заедно на глас молитвата Отче наш. И храмът бе озвучен от гласовете не десетките хора, чиято искрена молитва се понесе към небето и Бог с надежда и упование.

Българско песнопение огласяше малката църква и молитвите на хората се издигаха към Бога, пренасяйки ги духом в родните църкви, водени от омайващия глас на псалта Веселин Недков, който създаваше усещането за безвремие и вечност, блаженство и душевен покой.

В края на литургията отец Станислав раздаде на вярващите нафора и всеки един от присъстващите получи икона с образа на светеца покровител на българите, св. Иван Рилски.

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*