Турция: Ще има ли коалиция ПСР – ПНД?

Партията на националистическото движение (ПНД), която се вижда като най-вероятния коалиционен партньор на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), ако втората реши да формира коалиция, обяви основните си условия за подобна сделка.

Лидерът на националистите Девлет Бахчели заяви, че ще отговори положително на евентуална покана от лидера на ПСР Ахмет Давутоглу за среща, след като той получи мандат за формиране на правителство от президента Реджеп Ердоган, съобщава в. “Хюриет”.

По време на една такава среща обаче Бахчели заяви, че ще представи на Давутоглу основните искания на партията си. Сред тях са и отказ на ПСР от идеите за увеличаване на президентските правомощия, както и да се изключат от политическия живот фигури, замесени в корупция. Бахчели ще поиска от Давутоглу и отказване от плановете на партията за продължаване на мирните преговори с кюрдите.

Въпреки своите категорични позиции обаче ПНД ще възстанови диалога с ПСР, за да се избегне политически хаос и икономическа криза.

След като станаха ясни резултатите от изборите за турски парламент в неделя, Бахчели предупреди Ердоган, че трябва “да остане в рамките на конституционните си ограничения”, или да обмисли подаване на оставка. Той също така заяви, че Турция трябва да проведе нови избори, ако ПСР не успее да договори коалиционно правителство.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*