Турция ще внесе газова платформа от Малайзия

Турция е решила да внесе газова платформа в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър и да започне сондажи за въглеводороди в зоната възможно най-скоро.
Дипломатически източници са заявили за Weekly, че турското правителство наскоро е поръчало изграждането на собствена газова платформа от компания в Малайзия. Според същите източници, Анкара планира “да пусне платформата точно срещу Лимасол”.
“По този начин,” каза източникът, “Турция може директно да оспори суверенните права на Република Кипър да използва ресурсите в своята собствена изключителна икономическа зона”.
Турският вестник “Sabah“ съобщи в сряда, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган неотдавна е дал инструкции да започне процеса на закупуване или изграждане на платформа.
Въпросът беше обсъден на заседание на Съвета за турската национална сигурност. Както става ясно, Турция вече е поръчала платформата за сондажи, като се очаква разходите да са около 1,5 милиарда долара.
Политическите анализатори предполагат, че последният ход на Турция не е с цел да търси въглеводороди, а за да отстоява Анкара своето присъствие в изключителната икономическа зона на Кипър. Съветник на президента Никос Анастасиадис e заявил пред пресата , че подобен ход би могъл сериозно да застраши мирния процес в Кипър.
Както стоят нещата, никой не знае кога и как мирния процес може да започне отново.
Анастасиадис и съветниците му се надяват, че след резолюцията на ООН за подновяване на мандата на UNFICYP, ще има жест на компромис от пратеника на ООН Еспен Барт Ейде, който би могъл да позволи на двете страни да се върнат на масата на преговорите.
Но Турция не е готова да оттегли втората NAVTEX от 6 януари, която е валидна до 6 април. Правителството в Анкара твърди, че е било отстъпчив в задължението за връщане на сеизмичния кораб „Барбарос“ в ИИЗ на Кипър.
Дипломатически източници твърдят, че корабът не е предприел никакви реални сеизмични изследвания в последните месеци. Според същия източник планът е бил Турция да покаже намерението на Анкара да бъде „част от играта“ в Източното Средиземноморие.
Междувременно Анастасиадис се оказа единственият, който се опитва да намери начини да се подновят преговорите. Според източници, близки до Президентството, той не очаква ход от Анкара скоро.
Единият възможен сценарий, който президентските съветници предлагат е Анастасиадис публично да потвърди отново готовността си да се върне на масата, при условие, че Турция не активира текущата NAVTEX и не издава друга.
Той може да подчертае, че ще се оттегли от преговорите изцяло, ако има нов NAVTEX или ако „Барбарос“ се върне в ИИЗ на Кипър.
От своя страна, Турция може дискретно да успокои Кипър, че ще запази NAVTEX, но не и да го активира, докато мирните преговори са в ход. Не е било взето твърдо решение по въпроса.
Съветниците на Анастасиадис смятат, че Турция и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу не искат да започнат преговори в момента. Вярва се, че ще възобновят диалога с кипърската гръцка страна на процесуално основание, без реални или съществени решения заради предстоящите избори.
CW

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*