Турция с мераци да присъедини окупираните кипърски територии

Анескирането ще бъде обсъждано, каза Турция

 

Искането на Турция за присъединяване на окупирания Северен Кипър към Турция е на масата за преговори, заяви турският вицепремиер Реджеп Акдаг, коментирайки изявленията от миналата седмица на външния министър в Северен Кипър Тахсин Ертугрул Углу.

Турският депутат каза, че идеята е „нещо, което може да бъде направено“.

„Турция и [отцепническият режим на север] ще седнат и ще вземат политическо решение въз основа на тази идея и на други“, каза той.

Помолен да коментира водата, транспортирана на север от Турция чрез директен тръбопровод, Акдаг отрече, че излишните количества се насочват в морето. Според докладите обаче от 75 милиона кубически метра, донесени на острова, търсенето е само за 35 милиона кубически метра.

„Водата се довежда до общините и до гражданите, но част от инфраструктурата не е много добра и се нуждае от ремонтни дейности, които ние ще предприемем“.

Излишната вода, ще бъде използвана за напояване на райони като Морфу и Месаория. „Доставката на вода може да продължи вечно“, каза Акдаг.

„И ако има разрешаване на кипърския въпрос, кипърските гръцки на юг, също могат да я използват. Водата, която пият, не е добра, така че ако има решение [на кипърския проблем] тогава защо не?“

Същото се отнася и за електроенергията, която възнамеряват да доставят на север, продължи вицепремиера на Турция.

Говорителят на правителството Никос Христодулидис, коментира, че международната общност е изпратила ясно послание, че не може да има решение на Кипърския въпрос извън рамките на това, което се обсъжда по време на преговорите.

На въпроса от къде идва и сигурността на президента Никос Анастасиадис за нова инициатива в кипърския проблем след президентските избори през януари, Христодулидис заяви, че президентът е изразил готовността на Република Кипър да възобнови диалога пред генералния секретар на ООН и постоянните членове на съвета за сигурност.

Източник: CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*