Турски пътнически самолет прелетя опасно ниско над президентския дворец в Никозия

 

Пътнически самолет на турската нискотарифна авиокомпания Pegasus се отклони от курса си във вторник и прелетя над президентския дворец, което се дължи на повреда в системата на VOR и лошото време, обясни Ръководство на въздушното движение на летище Tymbou (Ercan) в окупираната част.

Boeing 737-800 бил забелязан да лети на ниска височина над президентския дворец около обяд във вторник. Самолетът поел курс над Агланджа и Агиос Дометиос и в крайна сметка е кацнал на Tymbou.

Президентския дворец е в зоната, над която не се извършват полети, нещо, което пилотът на турския самолет е игнорирал. Пренебрегването на регламенти за самолетните полети, определени от властите на Кипър не бе изненада. Както Турция не признава Република Кипър, така и летище Ercan не е признат като пункт за влизане в страната.

“Пилотът вероятно се уплаши от лошото време и зави към Никозия малко повече от обичайното. Това се очакваше, тъй като тяхната VOR система е извън строя. ”

От 1 октомври навигационната система на летището в окупираните територии не работи, а радиовръзката със земята е с малък обсег, което не позволява на въздухоплавателни средства да определят правилно позицията си. Временното спиране на системата означава, че пилотите са били принудени да летят визуално по време на излитане и кацане.

VOR системата е трябвало да започне да функционира от началото на ноември.

“Пилотите използват визуални полети. При излитане от Ercan те трябва да преминат през планините Пентадактилос, и без наземни навигационни системи, те са склонни да се отклони леко в ляво, за да могат да получат по-голяма надморска височина, когато подхождат към планината.  Самолети, които летят от окупираните територии не представят своя план на полета на Евроконтрол (организацията със седалище в Брюксел), която координира контрола на въздушното движение за цяла Европа.

Въздушният трафик на летище Ercan идва единствено от Турция и има 170 излитания и кацания на летището, от януари до май тази година.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*