Турски военни учения с противотанкови ракети тревожат жителите на Дериния

Кметът на Дериния Андрос Караянис е притеснен за ученията с противотанкови оръжия на турската армия много близо до района на града, особено след като от Организацията на обединените нации също твърдят, че са изненадани от провеждането им.

Тренировките, които започнаха преди няколко дни, са станали причина за страх и несигурност за жителите на района, заяви Караянис вчера.

“В последно време турската армия провежда учения близо до плажната ивица на нашата община и до буферната зона, оградена с бодливата тел. Те се извършват с противотанкови ракети и като резултат, експлозиите са оглушителни, предизвиквайки страх и паника сред нашите хора и особено децата в училищата и детските градини, които са в непосредствена близост до буферната зона “, каза кметът пред CNA.

Той добави, че в резултат на експлозиите, големи количества пясък, който се използва като защитна стена около стрелбището, са разпръснати.

“А какво става с гилзите?  Какво ще се случи, ако един войник пропусне целта и вместо да удари защитната стена, ракетата промени курса си и ни удари? “, Попита Караянис.

Той добави, че общината не е била надлежно уведомена от ООН за учението, както е стандартната процедура и че след като се е свързал с цивилната полиция на ООН, оттам са му казали, че те също не са били уведомени за провеждането на тренировката.

“Защо ООН не се намесва с препоръки към окупационната армия, а колкото е възможно по-скоро омиротворителните сили да се противопоставят, тъй като пешеходци минават в близост до загражденията или близо до буферните зони?”, Каза Караянис.

В района често се провеждат тренировъчни стрелби с пистолети и картечници, каза Караянис, но не е обичайно да се стреля с  противотанкови ракети.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*