Турският премиер очаква срещата на върха на петте страни

Разрешението на кипърския проблем може да бъде постигнато в рамките на 2016 г., каза турският премиер Ахмет Давутоглу в понеделник, в кулоарите на едночасовата среща с британския си колега Дейвид Камерън.

Според източници, цитирани от Cyprus News Agency споделят, че Давутоглу предава желанието на Анкара за среща в най-скоро време между Обединеното кралство, Турция, Гърция, с двете общности в Кипър с оглед финализиране на преговорите до пролетта и едновременно провеждането на референдума на острова. От трите гаранта, Гърция е на страната на кипърските гърци и е на мнение, че гаранции не са необходими и трябва да бъдат премахнати, а Англия неведнъж е изразявала готовността си да подпомогне всяко разумно споразумение между двете общности. По отношение на оттеглянето на турските войски от Кипър, Давутоглу, казва, че това е само един аспект от дискусията, и че Анкара желае да обсъди цялостното уреждане на кипърския въпрос. Във вторник Давутоглу ще пристигне в Давос, Швейцария, за годишната среща на Световния икономически форум.

Ще присъстват Анастасиадис, Акънджъ, Камерън и гръцкия премиер Алексис Ципрас, като това предизвика някои спекулации за неофициална среща на върха на петте страни.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*