Турският кораб “Барбарос“ скоро отново в ИИЗ на Кипър

Йоздил Нами

Кипърският турски “външен министър” Йоздил Нами бе цитиран във вторник да казва, че турският съд за сеизмични проучвания „Барбарос“ ще възстанови своите проучвателни дейности в следващите дни.

„Барбарос“ в момента е закотвен във Фамагуста, където остана след първия си навигационен телекс (NAVTEX) за проучване в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, който изтече на 30 декември.

Този ход на Турция принуди кипърската гръцка страна да се оттегли от преговорите през октомври миналата година.

По време на краткия прозорец, от 30 декември до първата седмица на януари, когато се смяташе, че ООН може да помогне за разрешаване на безизходицата и да върне двете страни на масата на преговорите, кипърската гръцка страна възобнови сондажите и Турция, издаде нов NAVTEX, валиден до края на април. Това сложило край на надеждите за възобновяване на преговорите.

През това време, „Барбарос“ е чакал закотвен следващи инструкции. Нами бе цитиран в кипърските турски медии във вторник, казвайки, че корабът не е започнал проучвателни дейности като жест на добра воля в подкрепа на усилията на специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде за рестартиране на преговорите. Но изследователските дейности може да продължат в следващите дни “ако кипърската гръцка страна поддържа агресивната си позицията”. Нами е казал още, че Ейде е изразил балансирана в изявленията си пред пресата след брифинга пред Съвета за сигурност на ООН в понеделник. Докладът открито заяви, че е кипърската гръцка страна е тази, която е напуснала масата за преговори, каза Нами.

Въпреки това от кипърската турска страна са разочаровани, че не се споменава нищо в доклада на UNFICYP, че Турция е издала NAVTEX от името на кипърските турци. Кипърската гръцка страна, добави той, не е успяла да получи подкрепата, за която апелира, от страна на международната общност.

От страна на кипърските гърци във вторник CNA цитира дипломатически източник да казва, че Ейде е направил “по-балансирани” заключения по отношение на причините за застоя на преговорите в брифинга си пред Съвета за сигурност.

Членове на Съвета за сигурност, настроени приятелски към Кипър, косвено дават сигнали, че според тях първоначалния доклад на генералния секретар на ООН не е безпристрастен, казва CNA .

В речта си пред членовете на Съвета, Ейде подкрепи възобновяването на преговорите възможно най-скоро, въпреки че не е оптимист, че преговорите може да бъдат подновени преди април, се казва в доклада.

В същото време, поради лоши метеорологични условия в Ню Йорк, обсъжданията в Съвета за сигурност на резолюцията за UNFICYP бяха отложени.

CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*