ТРУДОВИЯТ МИР в Кипър е възстановен

Подписаха компромисно споразумение за CoLA

Профсъюзите подписаха компромисното предложение относно надбавките за издръжка на живота (CoLA) днес следобед след дългогодишен трудов спор по въпроса.

Споразумението беше подписано от всички компетентни заинтересовани страни на среща в Министерството на труда.

„Този ​​успех е на всички, защото заедно се опитахме и заедно успяхме да се договорим“, каза министърът на труда след подписването. Той също така благодари на социалните партньори „за тяхното сътрудничество и конструктивното отношение, което показаха при оценката на данните с рационалност и отговорност“.

И работодатели, и синдикати благодариха на министъра на труда за положените усилия и отбелязаха, че вече има възможност за обсъждане и на други въпроси, които вълнуват пазара на труда.

Предложението предполага, че от юни CoLA ще се изплаща на 66,7% от индекса на потребителските цени, което е леко увеличение от сегашните 50%.

То също така включва разпоредба, че въпросът ще бъде решен изцяло до 2025 г.

Това споразумение слага край на дълготраен спор относно плащането на CoLA, който доведе до стачки в цялата страна.

Последният синдикат, който се съгласи с предложението, беше ПЕО, чиято позиция беше съобщена около час преди планираната среща.

Говорейки след извънредно заседание на генералния съвет на ПЕО, генералният секретар на съюза Сотирула Хараламбус каза – „водим трудна битка за CoLa“.

Въпреки че компромисното предложение не отговаря на основната цел на съюза за 100-процентово плащане, Хараламбус каза, че са се съгласили с него, като се имат предвид текущите данни.

„Нашето послание към работниците е, че борбата продължава“, отбеляза тя.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*