Трудна година за туризма в Кипър

Кипърските хотелиери отписаха месец март като начало на сезон 2020

Ръководствата на двете летища в Ларнака и Пафос се срещнаха днес, 10/3/2020 сутринта, за да обсъдят какви мерки да предприемат след потвърждаването на два случая на коронавирус, съобщава Cyprus Mail.

Обсъдени са най-добрите мерки, които трябва да се предприемат по отношение на пътниците, които кацат в Кипър.

„Най-вероятно персоналът ще измерва температурата на всеки пътник при пристигането му, но ние все още го обсъждаме. Ситуацията се променя всеки ден и внимателно наблюдаваме ситуацията“, казват от Хермес.

Зам.министърът по туризма Саввас Пердиос също говори във вторник относно ефектите върху индустрията след откриването на случаи на коронавирус в Република Кипър.

Той каза, че докато туризмът досега подкрепяше икономиката в Кипър, този път индустрията ще се нуждае от сериозна подкрепа.

Пердиос заяви, че туризмът през лятото неминуемо ще страда не толкова заради случаите с коронавирус в Кипър, а защото целият свят е силно засегнат от избухването и авиокомпаниите са отменили многобройни полети през следващите месеци.

Той каза, че докато Световната организация по туризъм (UNWTO) прогнозира 4-процентен ръст на глобалния туризъм преди избухването, сега те предвиждат 3% спад, число, което вероятно ще се влоши.

„Вероятно ще имаме много лош сезон пред нас по отношение на туризма“, каза Пердиос.

„Все още не мога да дам точни цифри по отношение на Кипър, но знам, че когато в миналото имахме огнища, като например SARS, на туристическата индустрия бяха необходими година и половина, за да се възстанови напълно.

Ситуацията е сериозна. Вече не можем да говорим за увеличаване на числата от миналата година. Трябва да се стремим да намалим загубите, което ще е трудно. ”

Пердиос заяви, че се опитват да сведат прекъсванията на полетите на летищата в Ларнака и Пафос до минимум, но при положение, че ситуацията се променя всеки ден, отменените полети са възможен сценарий.

„Очакваме авиокомпаниите да започнат да отменят полетите си до Кипър, това е неизбежно. Lufthansa вече призова за държавна подкрепа, мисля, че други авиокомпании ще последват стъпките им. ”

Хотели казаха в понеделник, че месец март е отписан за тях.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*