Три нови рекорда на ГИНЕС, в рамките на 30-я международен фестивал на Агиа Напа

Днес е забележителен ден! В Агия Напа бяха поставени три нови рекорда в класацията на ГИНЕС!

 

В 5 часа следобед на централната улица „Архиепископ Макариу“ събралите се 829 танцьори от около 30 танцови школи, ансамбли и училища от всички краища на острова поставиха първият от трите рекорда за най-много танцуващи Каламатиано  – гръцки традиционен танц от района на Каламата, Гърция.

Следващото предизвикателство беше руския танц „Калинка“, който танцьорите изиграха под бурните аплодисменти на големия брой руски туристи и гости на Агиа Напа, които ръкопляскаха в такт с музиката, а много от тях и танцуваха по тротоарите. След края на танца организаторите потвърдиха и този рекорд за най-голям брой танцуващи „Калинка“.

Не случайно за накрая беше оставено традиционното „Сиртаки“. Оказа се, че има поставен рекорд на Гинес за 5614 танцуващи едновременно на музиката от филма „Зорба гъркът“, предвидена за случая. Така че организаторите изненадаха и участниците, и зрителите като обявиха, че ще опитат да счупят предишния рекорд за време на едновременно танцуване на сиртаки „Зорба“ от голям брой танцьори, който е 5 минути. Предизвикателството за днешните участници беше да танцуват 10 минути, без да спират цялата хореография на танца, което е два пъти мелодията от край до край.

Под бурните аплодисменти на зрителите и окуражаващото ръкопляскане в ритъма на  мелодичното Хасапико, танцьорите се понесоха в спокойния в началото и лудешки забързан към края танц, който с усмивки на лицата изиграха 2 пъти едно след друго и така поставиха трети по ред рекорд в един ден, танцувайки Сиртаки 10 минути без прекъсване.

Организаторите обаче не се отказаха и от идеята да счупят рекорда за най-много танцуващи Сиртаки, затова приканиха всички присъстващи зрители да се присъединят към танцовите състави и да помогнат да бъде поставен нов. Амбициозната цел беше танцуващите да са над 5614 човека. След кратко съгласуване с хореографите на съставите, те започнаха да събират на групи желаещите туристи и гости, за да им покажат основните стъпки. Към дългото по целия булевард хоро се присъединиха и кметът на Агиа Напа и официалните гости. Танцът бе изпълнен с огромно въодушевление, а специални камери снимаха от край до край редицата, за да бъдат танцуващите точно преброени след това.

По преценка на организаторите обаче те се успели да поставят и 4 четвъртия рекорд за най-голям брой танцуващи „Зорба“. Остава да изчакаме официалните резултати.

При всички случаи обаче Агиа Напа вреше и кипеше днес от рекордно висок градус на добро настроение, усмивки и музика.

За „Българският Вестник“ в Кипър – Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*