Трескава подготовка за посещението на кипърския президент в Москва

Правителството на Кипър се стреми към по-активна роля от страна на Москва по отношение на мирните преговори на острова и ще даде ясно да се разбере това по време на посещението на президента Никос Анастасиадис в Русия по-късно този месец.

Президентът ще посети Русия, за да разговаря с руския президент Владимир Путин, заедно с делегация, включваща външния министър Йоанис Касулидис, енергийния министър Джордж Лакотрипис, финансовия министър Харис Георгиадис и говорителя на правителството Никос Христодулидис, между 24 и 27 февруари.

Според съобщенията във вестник „Филелефтерос“, държавният глава ще поиска от руското правителство да играе по-активна роля в мирните преговори между двете общности, които са в застой през последните месеци. Основната тема на разговорите в Москва ще бъде съсредоточена върху проблема на Кипър, в разрешаването на който президентът иска Русия да има по-активна роля, особено в навечерието на предстоящите през април избори в окупираната от Турция северна част на острова.

Отделно от кипърския проблем, двете правителства ще обсъдят въпроси и ще бъдат подписани споразумения за отбраната, туризма, енергетиката и икономиката.

Миналата сряда, турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че „Барбарос“ ще напусне ИИЗ на Кипър, само ако  бъде създадена гръцко-турска кипърска компания, която да управлява съвместно газовите ресурси на нацията.

Той дори каза, че Турция може да транспортира и продава газа.

Сегашната ситуация трудно дава възможност за разрешаване на проблема. Високопоставен дипломатически източник е заявил пред Cyprus Weekly, че от сега до края на април, чуждестранните партньори в решаването на кипърския проблем, какъвто е и Русия, може да се съгласят на предложението на Анастасиадис въпросът за газа да се обсъжда в края на процеса на преговорите – веднага след като турската страна даде карта за решаване на териториалния аспект на проблема.

Дипломати смятат, че кипърското гръцко предложение за обсъждане на правата върху газа с кипърските турци в замяна на дискусии по въпроса за територията, може да бъде ключът, който най-накрая да отключи изпадналите в задънена улица преговори.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*