Трансатлантическото споразумение между САЩ и ЕС остава основен приоритет, заявиха лидери на Г-20

Лидерите на ЕС и САЩ на срещата на Г20 в Австралия

“Ще осъществим колкото се може повече напредък по Трансатлантическото търговско споразумение през следващата година”, заявиха лидерите на ЕС, ръководителите на пет държави членки и президентът на САЩ в съвместностановище, посветено на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции.
Становището беше разгласено на срещата на лидерите на Г-20 в Бризбейн, Австралия.  Потвърждаваме ангажимента си да проведем амбициозни преговори, за да договорим партньорството по най-добрия за всички начин,  добавят лидерите в обръщението си.
“Все още имаме амбицията, която демонстрирахме в началото на преговорите през юни 2013 – да надграждаме здравите основи на нашето икономическо партньорство, продължило шест десетилетия.”
Според документа споразумението ще цели да насърчи ръководните принципи и ценностите на “гражданите на отворените икономики и общества” и да стимулира прозрачността и съвместните подход към решаването на проблемите на световната търговия.
Подписалите становището са президентът на САЩ Барак Обама, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, министър-председателите на Италия и Испания Матео Ренци и Мариано Рахой.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*