Татяна Дончева за списъците на Василев: Ходили са като рая при падишаха

Цветан Василев има интерес от попадането в медиите на тези списъци на посетители

 

Лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева заяви в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ, че бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), Цветан Василев има интерес от попадането в медиите на тези списъци на посетители.

„Аз мога да забравя в студиото ви едни тетрадки, а после да кажа, че не знам какво става”, иронично добави Дончева.

Според нея тетрадките, които изтекоха в медиите са много показателни: „Те показват нещо, за което аз говоря от няколко години – задкулисието е достатъчно нагло, те подсказват решения като привикване на килимчето…”, казва политикът.

Тя отбеляза, че хората трябва да са наясно, че ако някой гражданин опре до държавните органи, то „той трябва да отиде при тях, а не те при него…”.

„Вижда се, че това е един натоварен график и това, че са чакали с часове, а срещите са толкова кратки означава едно отношение като на раята към падишаха – идват да целуват ръка…”, констатира тя.

Дончева разби и аргументите на депутата от ДПС Йордан Цонев, като обясни, че Ирена Кръстева и Делян Пеевски не са били акционери в КТБ и никой не твърдеше обратното.

„Банката става пирамида, след като сделките са кухи и няма обезпечение и са давани огромни суми за кредити… Банката е в правото си да ви даде кредит и без обезпечение – ако вие сте един богат човек, който има достатъчно движимо и недвижимо имущество, не е нужно да ви взимат обезпечение. Самият Цветан Василев обаче правеше нови дружества, за да придобива други видове бизнес…Той записваше кредити на фирмите, които имат имущество и обезпечение…”, обяснява Дончева.

Тя изрази мнението си за редица хора от списъка, на които не обърнаха достатъчно внимание медиите. Относно депутата от ДПС Йордан Цонев лидерът на “Движение 21” каза, че не му завижда „за ролята, която му е отредил Делян Пеевски…”. „Един от облагодетелстваните, освен Иван Костов, е кума на Данчо Цонев…”, смята Дончева.

Според нея премиерът Бойко Борисов е подведен относно това, че някои договори за кредити били подправени. „Един анекс към договора не значи, че нещо е подправено…”.

„Ако аз имам депозит с основен лихвен процент и депозит в рамките на 100 хил. евро, то имам право на погасяване от Фонда за гарантиране на влоговете…”, коментира Татяна Дончева.

Тя обясни, че цялата игра е върху това да не се тълкува вярно европейското правило за погасяване на депозитите до 100 хил евро, които не са с преференциални условия. „До 100 хил. евро фондът трябва да гарантира на всички – когато ти такъв имаш депозит, имаш право да ти се върне главницата и обикновената лихва върху депозита, това е тълкуването.

Аз чух Менда Стоянова да казва, че фондът е създаден, за да омекоти удара, който държавата ще поеме, ако фалира банката. Това е, което Бойко Борисов, Менда Стоянова и министърът на финансите Владислав Горанов не го разбират”, категорична беше тя.

Татяна Дончева коментира и ситуацията с ТВ7, чието имущество е заложено към КТБ и други кредитни институции:

„Стойността на една телевизия не е в камерите и сървърите, това всички го разбират”, каза тя.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*