Тази вечер – Хелоуин, митове, суеверия и кой как ще се маскира

В наши дни на Хелоуин хората по цял свят се маскират с всевъзможни костюми – на вампири, вещици, пирати, призраци.

хелоуин

Милиони хора по света тази нощ ще празнуват Вси светии или Хелоуин. Празникът е католически. Утвърден е от папа Григорий IV през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.

Хелоуин е особено популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада. Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция.

На 1 ноември келтите празнували Нова година – Самейн. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята. Тези души търсели живи тела, в които да се вселят. Затова живите се маскирали с животински кожи и страшни маски с надеждата да уплашат привиденията и да се предпазят от тях. Оставяли им храна отвън, за да не влизат в домовете им. След това се събирали около големи огньове, запалени от жреците.

В наши дни на Хелоуин хората по цял свят се маскират с всевъзможни костюми – на вампири, вещици, пирати, призраци.

Ако черна котка ти пресече пътя на Хелоуин, това носи късмет. Ако котката е бяла, е на нещастие.

Ако чуете стъпки зад гърба си на Хелоуин, не се обръщайте! Поверието гласи, че така ще предизвикате смъртта.

Ако гледаш пламъка на свещта в нощта на Хелоуин, ще надникнеш в бъдещето. Ако пламъкът на свещта стане син, в стаята има дух.

Момичетата, които през нощта на Хелоуин отидат с фенера до поток или река, ще видят образа на бъдещия си съпруг във водата.

На Хелоуин не се ходи на лов, защото душите на ловците ще бъдат откраднати от зли духове.

 

 

А ето и няколко актуални идеи за костюми за празника

Скелети, черепи и зомбита
В духа на страховитото за Хелоуин тази година много хора заявяват желание да се маскират като скелети, като изрисуват лицата си с театрални гримове в черно и бяло. Тоалетът отново е в тези цветове, включва трика, черни ръкавици, шапки и метални верижки за аксесоари.

Жената котка
За поредна година костюмът на едноименната героиня от „Батман“ – Жената котка присъства в желанията на дамите. Очите са гримирани в котешка форма, костюмът е черен, прилепнал, латексов, а черната маска, ушички и опашка са по желание.

Граф Дракула
Не само мъжете, но и жените искат да бъдат вампири за Хелоуин. Пластмасови зъби, бледа кожа и изкуствена театрална кръв, която се стича от двете страни на устните са перфектни за влизане в образа. Черни дрехи, мрежи, наметала допълват цялостната визия.

Господарка на злото
След като Анджелина Джоли влезе в образа на злата кръстница от „Спящата красавица“, сега почитателките на актрисата искат да влязат в нейния образ.

Мики и Мини Маус
Тази година принтовете с Мики и Мини Маус бяха особено актуална тенденция. Сега това се прехвърля и по празничния грим, като почернено носле, подходящ костюм и диадема с ушите на мишлетата са напълно достатъчни за бърз, евтин и ефектен костюм.

Супергерои

Вечните класики – Супермен, Спайдър, Хълк, Батман и тази година са изключително актуални.

Красиви вещици
В приказките вещиците са с големи криви носове, зелена кожа и множество брадавици, но не и по Хелоуин. Големи шапки, тежък грим, корсети, подчертаващи талията и къси бухнали поли са достатъчни, за да заприличаме на „вещица“, а метлата, която би следвало да яхнат дамите, е предпочитан, но не и задължителен аксесоар.

Най-странният костюм за Хелоуин 2014

В интернет магазини на САЩ, които търгуват с костюми за Хелоуин, са се постарали да са в крак с последните събития в света и са предложили защитни костюми.

Те много приличат на използваните от медицинския персонал срещу ебола, предаде Deseret News.

Те се състоят от закриваща главата маска с респиратор, бял комбинезон и сини ръкавици.

От сайта обаче предупреждават, че този комплект не може да послужи като истинска защита срещу вируса ебола.

Продавачите на костюма в шеговито описание обещават, че човекът, който го носи, ще е подготвен, ако ебола го застигне на партито по случай Хелоуин.

Костюмът е рекламиран като “най-антивирусния” тази година.

Проучване на общественото мнение в САЩ показва, че американците се отнасят с тревога към епидемията от ебола.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*