С книга и песен започнаха тържествата по отбелязването на 24 май в Кипър

В навечерието на 24 май българската общност в Кипър започна тържествата за отбелязване на 24 май, Денят на българската писменост, просвета и култура.

На 12 и 14 май Катя Зографова, литературна историчка и главен уредник на къщата музей на Никола Вапцаров се срещна по покана на Българският културен център „Възраждане“ в Лимасол и Българска културна асоциация в Кипър „Атанас Шабанов“ с българи от Лимасол и Паралимни. Тя представи своята последна книга “Бележити жени на/за България” и разказа интересни малко факти за известни български творци и общественици. Присъстващите се докоснаха до света на българските знаменитости от история и културата, за чиито съдби и живот Катя Зографова разказа с много чувство и по един неповторим увлекатален начин. Срещата с нея предизвика голям интерес и сред възпитаниците на българското училище “Народни будители” в Паралимни.

 

Съдбите на познатите им от учебниците по литература и история велики българи, разказани така увлекателно и любопитно, оставиха у тях незабравим спомен и създадоха настроение за настъпващия най-български празник на словото и духа.

Българите в Никозия също имаха прекрасната възможност за се докоснат до родната култура, традиция и космическа енергия, понесени на крилете на песента на една от най-обичаните български народни певици – Гуна Иванова.

 

Концертът, организиран от Съюзът на българите в Кипър на 13 май е част от традиционните Дни на българската култура, които се провеждат от сдружението в навечерието на 24 май. Със събитието беше отбелязан и 5-годишният юбилей на танцов ансамбъл “Канатица” с ръководител Радослав Георгиев. Прекрасния глас на Гуна Иванова и кръшните танци на ансамбъла

вдигнаха както градуса на настроението, така и присъстващите сънародници на кръшно българско хоро.

Събитията по отбелязването на 24 май ще продължат в различни градове на острова с концерти и училищни тържества, които по традиция събират много сънародници за празника.

На 20 май в Лимасол сдружение „Българи зад граница“ и Културен център „Възраждане“ организират „Кафе с автограф“ – среща с младия български писател Боян Боев, който ще представи своите книги “ Последна молитва“ и „Сайбиевата невеста“.

В Лимасол, ще бъдат отбелязани и още две годишнини. На 21 май училище “Св. Климент Охридски” празнува своята 25-годишнина с концерт с участието на Даниел Спасов, Добрин Добрев, Катерина Сава танцов ансамбъл “Българи” и други.

На 22 май училище “Паисий Хилендарски” ще отбележи с общоучилищен концерт не само своята 10-годишнина, но и 300 години от рождението на своя патрон и 260 години от написването на “История славянобългарска”.

На 24 май от Съюз на българите в Пафос и Българското учлище в Пафос организират поетична вечер с участието на поетесата Мая Сотирова, която ще представи стихосбирката си “ Мечта за пролет“, със специалното участие на пианистката Ивелина Русева и ученици от училището.

Голям училищен празник празник на връх 24 май подготвя и българското училище в “Народни будители” в Паралимни.

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*