Съществува страх сред кипърските турци от последици сред преврата

Ще има ли лов на вещици в окупираните територии?

 

Кипърските турци се опасяват, че е просто въпрос на време чистката на Тайип Ердоган да достигне бреговете на острова.

В първата си реч след неуспешния преврат на 15 юли, Мустафа Акънджъ призна, че кипърските турци са имали сериозни опасения относно опита за преврат и последвалите сътресения. Въпреки облекчението от провала, усещането е, че последствията едва сега започват. Високопоставени длъжностни лица от кипърската турска администрация съобщиха, че планират да пътуват до Анкара във вторник, за да се срещнат с турските си колеги, за да обсъдят ситуацията и да разсеят подозренията за съществуващи елементи подкрепящи преврата на север. Междувременно, трима кипърски турски студенти от военната академия в Истанбул, както и редица висши турски офицери, които някога са били в гражданска отбрана и военни команди на север са сред хилядите арестувани в Турция. След това бяха намерени изгорелите книги на Гюлен и хард дискове в сметището в Галатия.

Според непотвърдена информация Турция е изпратила военен екип на север, за да разследва лоялността на военнослужещите на острова.

Кипърските турски официални лица обаче дадоха да се разбере, че не е пристигал такъв екип на острова.

Отчитат се и закъснения и щателни проверки на турски граждани, заминаващи от турските пристанища за север съпроводени от строги проверки в базите данни от органите на Турция, на притежателите на карти TRNC ID, даващи им право да пътуват от север към Турция и обратно свободно.

Съществуват слухове, че Гюлен е искал да се създаде училище в северната част. Но дали има негови последователи сред военните никой не знае със сигурност. Информацията за Турция е един на всеки десет военно началници.

Ахмет Сьозен, политолог в East Mediterranean University (EMU) във Фамагуста твърди, че учени от Турция, наети от университета не са свързани с някакви други университети в Турция, така че забраната турските академици да пътуват в чужбина, не би трябвало да се прилага за East Mediterranean University. Ако забраната за пътуване трае в есенния семестър, според преподавателя, ще създаде проблеми, защото има професори, които пристигат само за определени лекции.

Около 40 полета с 6000 пътници до или от незаконното летище Еркан бяха отменени в рамките на 24 часа след неуспешния преврат. Отчетен е и 80% спад в резервациите на туристи от Турция. Прогнозите са за спад и на туристите от Европа.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*