Студентка доказа колко илюзорен е “Фейсбук” по оригинален начин

Сложната лъжа е дипломна работа. С нея момичето иска да покаже, че статусът, съобщенията и снимките във “Фейсбук” не винаги съответстват на действителния живот.

Холандка направи експеримент в социалната мрежа “Фейсбук”, за да провери дали може да заблуди всичките си роднини и приятели, че е на пътешествие в Югоизточна Азия, като в същото време си стои у дома в Амстердам.

Графичната дизайнерка Зила ван ден Борн съобщава на близките си, че заминава на пътешествие в Тайланд, Камбоджа и Лаос и ще се върне след пет седмици.

Родителите ѝ дори я изпращат до летището, но след като се разделя с тях, тя се връща в апартамента си.

След това започва да качва на страницата си снимки, обработени с фотошоп и да описва “видяното”, като дори се свързва с познатите си по “Скайп”.

Сложната лъжа е дипломната работа на Ван ден Борн.

С нея тя иска да покаже, че статусът, съобщенията и снимките във “Фейсбук” не винаги съответстват на действителния живот.

“Направих това, за да покажа на хората как филтрираме и манипулираме това, което показваме в социалните медии – обясни Зила ван ден Борн. – Така създаваме идеален свят в интернет, който не отговаря на действителността. Целта ми е да докажа колко често става това и колко лесно е действителността да бъде изкривена”.

За проекта си Зила ван дер Борн се поставя с фотошоп на снимки на райски плажове, пред храмове и дори влиза с шнорхел в плувен басейн, а след това променя водата да прилича на море.

Тя преобразява стаята си като тайландски хотел, поръчва храна от азиатски ресторанти, която да снима, посещава будистки храм.

Приятелите на Зила следели редовно постингите ѝ и коментирали какви красиви места е посетила.

Когато разкрила измамата, роднините й били шокирани, някои се разсмели, други се ядосали. Повечето не искали въобще да повярват.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*