Страст, мистичност и красота

Мечтателната атмосфера на една изложба

Вчера в една от залите на Музeя на морето «Thalassa» в Агия Напа беше открита изложбата «Хоркрукс» на младата и талантлива българска художничка Ria Rossa. Това е артистичният псевдоним на Радина Росенова. Тя е 27-годишена – художничка и професионален модел. Развива своите способности и стил от много ранна възраст. За картините си казва, че могат да бъдат описани като абстрактни реализми, с романтични елементи, изобразяващи мечтателна атмосфера. Творбите й са насложени със символика и енергия, често провокиращи дълбоки емоции. Риа Роса изразява страстта, мистичността, автентичността и красотата чрез своите четки. Това е нейната първа изложба тук и, както изразиха надежда организаторите, надяваме се не и последна. Пред отбрано общество от ценители на изкуството изложбата откри кметът на Агия Напа г-н Янис Карузос. В речта си той покани българската художничка да работи заедно с община Агия Напа и по други бъдещи проекти и изрази надежда, че така ще бъдат привлечени и други млади хора, занимаващи се с изкуство, да се включат в оформянето на една модерна и привлекателна визия на все по-бързо развиващият се и разрастващ се курорт. От името на музея Радина Росенова беше представена от неговия директор, г-н Фотос Кикилос, който изрази готовност да работи и за напред с талантливи българи. Художничката получи подарък – статуетката, символ на Агия Напа, която й бе връчена от кмета Карузос за приноса й към културния живот на града.

След отварянето на вратите посетителите се насладиха на експозиция от около 50 платна, изпълнени с три различни арт техники: молив, маслени бои и уникална 3-измерна технология със специално покритие, която не позволява на външни атмосферни условия да влияят на качеството на картината.

Изложените картини впечатлиха посетителите с дълбочината, магнетичността и силната енергия, която струи от тях. Изключително прецизната техника на картините, рисувани с молив привличаше погледите със силния усет към детайла. Маслените платна издаваха опитната ръка на артиста, която не пести размаха на четката в стремежа си към по-пълно изразваане на освободеността от ограниченията на твърдите линии. Триизмерните картини поглъчаха погледи и фантазии и сякаш изразявайки едновременно и вътрешния свят и отразилия се в него далечен космос или морски дълбини. В тях се открива цялата палитра от нюанси и отблясъци – и с тъмните кътчета, и с най-съкровените, скрити в сърцевината на битието и съзнанието отблясъци. Кърваво червеното, разпалвайки дълбоки страсти, контрастира със златното. Морскосиньото преминава в тюркоазено зелено и те понася към дълбините на океана, за да откриеш там неговото пулсиращо сърце и веднага след това една тъмна вълна те понася нагоре към брега, към слънцето и стъпките на пясъка, поглъщайки светлината им… Прекрасно, вълнуващо преживяване…

Горещо препоръчвам на всички любители на красивото и хармоничното, на загадъчното и мистичното да посетят изложбата до 01.05.2019г.. Музеят е отворен всеки ден без наделя от 9:00 до 17:00 часа.

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*