Стоян Чобанов гостува в Кипър с новата му провокация за ума и душата – „Жълтата стая”

Жълта стая, жълта книжка, все определения за човек, обзет от лудост…

Но като се замислим, светът е полудял! Само преди ден се разтресохме от вероятността за военен конфликт или нова Световна ВОЙНА. Нямаше човек на острова, който да не се запита „Ами сега?”. Не че се е разминало, но след изстреляните сто и няколко ракети, поне политиците седнаха да говорят и умуват. Дано го измъдруват! Бъдещето! Мира! Да ни има или да ни няма на този свят!

И точно в момент, когато светът беше тотално изтрещял от страх, в Кипър пристигна писателят-актьор Стоян Чобанов с неговата книга – „Жълтата стая”, пристигна буквално няколко часа преди първите удари по Сирия. Сирия, която отстои само на 100 км по вода от Кипър, разстояние, по-малко дори от Ларнака до Пафос…

… В неделя, 15 април, в залата на кипърския синдикат СЕК, изненадващо се събраха над 100 човека. Дали бяха жадни за култура или просто искаха в това несигурно време да са сред свои, или защото входът беше свободен, не зная. И не искам да коментирам! По-важното е, че се събраха! За първи път от толкова години в Лимасол започва период на Възраждане. Раздвижване, желание за работа, за комуникиране, необходимост за дейност, извън организационните ни структури, ей така, просто като българи! Приветствам смелчаците и техните поддръжници и вече с нетърпение очакваме следващия им проект.

 

„Жълтата стая“ и авторът й със сигурност повдигнаха много въпроси във всеки един от присъстващите. Заедно изживявахме ужаса на „лудия полковник” от войната, виждахме кръвта на убитото дете, съчувствахме му след всяка поява на доктора, медицинската сестра, санитаря… заедно изпяхме „Хубава си моя горо”. Мисля си, дали във всеки един от нас не живее частица от неговите герои?

Авторът я нарича книга-пациент. Дали самите ние вече не сме неосъзнати пациенти в лудницата на съвременния живот, търсейки и ненамирайки Истината, голата истина?

„Жълтата стая” е Предупреждение!

Към управляващите, вик към Бога, към обществото!

Сълзите от бунта на малкия човек!

Обществото ни е психично болно. Един ден това безумие трябва да спре!

Липсата на свобода ражда диагнозите!

Човекът го приемат като биологична единица, а не като уникален индивид. А той е космическо същество и е създаден да твори добро и да участва в еволюцията на Вселената”, казва Стоян Чобанов.

И още: „Достоевски е казал: Човекът свиква с всичко!” Но го е казал като предупреждение. Пожелавам на всички хора по света да не свикват с това, което им се предлага, което им се налага! Защото това не е Истината! Нека да бъдат с широко отворени очи и ще Я видят!, допълва с искрящ поглед.

В този невероятен ден Стоян Чобанов беше и рожденик. Наистина! Изненадата беше торта уникат и огромен букет, поднесени от организаторите.

След постановката хората като че ли не искаха да си тръгват. На малки групички на чаша вино коментираха, говореха, споделяха впечатления, просто и кротко си общуваха.

Десетки се наредиха с книга в ръка за автограф, а авторът пишеше пожелания и подписваше с търпение всяка една. Е, книгите не стигнаха за всички. Но не съжалявайте. Всеки, който желае да я получи, да се свърже с Аделина Ташева и тя ще му я осигури.

Искам да благодаря!

Първо на Стоян Чобанов, който не се съобрази с натрапената ни Война и прелетя до Кипър за това представление.

Да благодаря и на организаторите и публиката, които също не показаха страх, излязоха от домовете си и бяха в залата.

И на кипърския синдикат СЕК, за предоставената зала, в която се проведе събитието.

До нови срещи, приятели от Лимасол!

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*