Стотици в Кипър протестираха срещу ролята на английските бази в Газа

Стотици маршируваха към базата Акротири в неделя срещу британските бази, превръщайки Кипър в „ агресивна стартова площадка “ за войната в Газа, съобщава Cyprus mail.

Носещи знамена и транспаранти, около 500 души протестираха до портите на Акротири.

Транспаранти гласят „Оставете Кипър настрана от империалистическите си планове“, „Британските бази вън от Кипър“, Спрете финансирането на геноцида“ и „Ръцете ви са окървавени“.

„Кипър е ярък пример, че военните бази не решават проблеми, не предлагат стабилност и сигурност, а засилват милитаризацията и правят напрежението постоянно“, каза на събитието президентът на Кипърския съвет за мир (CPC) Тасос Костеас.

„Ние осъждаме прякото и вече доказано участие на Съединените щати и Великобритания в бомбардировките на съседни страни. Бомбардирането на Газа, под претекст, че Израел има право на самоотбрана, и бомбардирането на Йемен, под предлог на пиратски инциденти в Африканския рог, без разрешението на Съвета за сигурност на ООН, представляват сериозни нарушения на международното право и престъпления срещу цивилното население“, добави той.

На протеста бяха прочетени послания от Световния съвет на мира, Британската асамблея на мира и палестинското посолство в Кипър.

Демонстрантите повториха искането си за „прекратяване на участието на Кипър чрез британските бази в геноцида, извършен срещу братския палестински народ“.

Кипърският съвет за мир заяви, че дългогодишната им позиция е за незабавно прекратяване на присъствието на британските бази в Кипър, които според нея представляват постоянна опасност за сигурността на острова и хората в региона.

Те осъждат незаконното присъствие на американски войски в Акротири и създаването на американска военна база в британската база на Акротири и незаконното присъствие на 3000 американски войници.

„Кипър не е нито САЩ-НАТО, нито британска агресивна стартова площадка. Ние, кипърският народ, не искаме страната ни да бъде замесена по какъвто и да е начин в кървавото клане в ивицата Газа.

Те призовават за незабавно демонтиране на британските бази, които описват като остатък от колониалния режим.

„Те осакатяват независимостта, териториалната цялост и суверенитета на Кипър и поставят народите в региона в постоянна опасност, нарушавайки международното право“.

Демонстрантите също така призоваха за незабавно и пълно прекратяване на огъня и предоставяне на хуманитарна помощ на Газа, в допълнение към прекратяване на окупацията на Палестина.

„Искаме свобода за Палестина и създаване на независима палестинска държава, както е предвидено в съответните резолюции на ООН.“

снимка Cyprus mail

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*