Сръбската полиция осуети честването на Деня на западните покрайнини

Полицейска намеса провали предварително планираното представяне в Босилеград на книгата „Елегия за краището”, на българският писател, публицист и дипломат Едвин Сугарев. Това се е случило вчера,  Деня на Западните покрайнини 8 ноември, съобщи БТА  . По-рано през същия ден група цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица са направили обиск на помещенията на Културно-информационния център (КИЦ) „Босилеград”. Акцията е проведена по нареждане на Висшия съд от град Враня. След обиска временно са били иззети всичките 23 книги на Едвин Сугарев, които са се намирали в офисите на сдружението.

Самият автор Едвин Сугарев е бил задържан за близо два часа от полицейските служители на Граничния пункт „Рибарци” и не е бил допуснат на територията на Сърбия. На митницата по този повод е пристигнал и българският консул Петър Дънов, който обаче не е успял да повлияе за допускането на Сугарев на територията на страната.

В салона на КИЦ „Босилеград” организаторите на проваленото събитие, председателите на КИЦ „Босилеград и сдружение „ГЛАС”, са разговаряли с малкото събрали се гости и съмишленици. На събитието е присъствал и българският посланик в Сърбия Петко Дойков.

Председателят на КИЦ  Босилеград Иван Николов накратко разказва историческите факти около Ньойския договор, като специално обръща внимание на последствията от него, които продължават и днес.

Втората част от програмата е трябвало да бъде предвиденото представяне на книгата на Едвин Сугарев.

Посланикът на България е осъдил вчерашните инциденти и е казал, че ще информира по служебен път Българското правителство и Министерството на външните работи за случая.

източник БТА

снимки “ГЛАС”-Босилеград

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*