Среща на организаторите на Шестия световен конгрес на ИА в София

Организаторите на Шестия световен конгрес на информационните агенции се срещнаха в София

Конгресът ще се състои в България през юни 2019 година и ще обедини представители на около 100 новинарски агенции от всички континенти.

Световният конгрес на информационните агенции се провежда от 2004 г. на всеки три години. На него се обсъждат практики и методи, подобряващи условията за работа на журналистите, обменят се идеи за развитие на агенциите и съвместни инициативи. Неизменна тема е и бъдещето на осведомителните агенции – как да отговорят на променящите се нужди на своите клиенти и абонати, как да си партнират с вестниците и социалните мрежи. Първият конгрес се провежда в Москва, когато руската информационна агенция TASS празнува своята 100-годишнина. Домакин на втория конгрес е испанската агенция EFE. Третият конгрес е организиран от Националната информационна агенция на Аржентина TELAM. Саудитската национална агенция SPA е домакин на четвъртия Световен конгрес на информационните агенции. Петият Световен конгрес на информационните агенции се провежда в столицата на Азербайджан Баку в края на 2016 г.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с организаторите на Шестия световен конгрес на информационните агенции, които дойдоха в началото на седмицата в София, за да обсъдят подготовката на престижния форум, събиращ елита на световните медии. Сред участниците в срещата с вицепрезидента Илияна Йотова бяха президентът на Световния съвет на информационните агенции и директор на британската осведомителна агенция Прес асосиейшън Клайв Маршал, генералният директор на Българската телеграфна агенция и генерален секретар на Съвета Максим Минчев, генералният директор на Европейския алианс на информационните агенции Ерик Нилен.

Вицепрезидентът Йотова запозна гостите със свои предстоящи инициативи, едната от които свързана с глобалната тема за перспективата и бъдещето на медиите във века на интернет и социалните мрежи. Винаги съм смятала, че и сега като общество имаме нужда от това медиите да бъдат актуални, честни, и информацията, която поднасят да бъде истинската информация, посочи вицепрезидентът Йотова. Втората инициатива е свързана с “киберпрестъпността към думите”. Заедно с нашия представител в ЕК Мария Габриел ще предприемем кампания, която искаме да започне от България, срещу грешната информация, срещу “fake news”, отбеляза Йотова.

Много е вероятно темата за т.нар. фалшиви новини да бъде част от дискусиите на Шестия Световен конгрес на информационните агенции, каза президентът на

Световния съвет на информационните агенции и директор на британската осведомителна агенция Прес асосиейшън Клайв Маршал. Генералният директор на Европейския алианс на информационните агенции Ерик Нилен постави въпроси, свързани с новата европейска директива за авторските права.

БТА

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*